Ministrul energiei ne vorbeşte despre gazele care vin din Azerbaijan, prin gazoductul TANAP. Există totuşi o problemă, un interconector la graniţa Bulgariei cu Grecia, care nu este încă realizat. El ar putea lega această magistrală de conducta BRUA care trece şi prin ţara noastră şi astfel am putea obţine gaz azer.
Dar, lucrările la acel interconector bat pasul pe loc. Au fost mai multe termene de finalizare care nu s-au respectat şi rămâne întrebarea care sunt totuşi soluţiile de moment. Ce putem face acum când avem cea mai mare nevoie de gaz ieftin?
Profesorul Ionuț Purca, expert în energie, a vorbit la Antena 3 despre soluțiile pe termen lung și pe termen scurt pentru a avea gaz mai ieftin în România:
„Ministrul Energiei din Cehia spunea că acțiunea lui Putin asupra Europei a deschis ochii țărilor din Europa privind surse alternative de alimentare cu gaz, lucru pe care ministrul nostru al Energiei îl face cu inițiative lăudabile. Ideea de a aduce gaz din Azerbaidjan nu este nouă, dar capacitățile respective pot fi întârite în momentul de față datorită BRUA și bineînțeles va trebui să avem discuții puternice cu Grecia și Bulgaria pentru a-și finaliza acel interconector.
Asta este o măsura care, asemenea gazului din off-shore-ul Mării Negre, are bătaie pe termen mediu și lung sau pe termen relativ scurt dar nu imediat. Imediat este clar că trebuie să creștem producția de gaz intern. Încă mai avem capacități și populația consumă 25% din totalul consumului de gaz care poate mult mai mult să fie acoperit din sursele interne astfel încât să ducem prețul gazului măcar către populație la niște valori de acum doi ani.”, a comentat expertul în energie Ionuț Purica.