Alexandru are o casă de aproximativ 300 de metri pătrați pe care a dotat-o din luna mai cu panouri fotovoltaice, dar și cu pompă de căldură. Investiția nu a fost mică, dar beneficiile sunt mult mai mari, spune el.
"12.400 de euro panourile fotovoltaice și 6.000 de euro pompa de căldură. Foarte mulțumit. Principalul beneficiu e că nu mai am grija facturilor. La pensie te cam gândești la facturi. Spre exemplu, anul trecut am dat 1.400 de euro. Acum nu plătesc decât gazele pentru ce gătim 50-60 de lei pe lună.
Terminarea a fost în momentul în care am primit un email de la gaze că se mărește prețul cu de 6 ori.
Dacă înmulțim cu 1.400-1.600 euro pe an, unde ajungem?", spune bărbatul.
În 2023, românii își vor putea cumpăra și instala mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. O lege în acest sens a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Astfel, TVA-ul pentru acestea va fi redus de la 19% la 5%, ceea ce va reduce din costurile pentru cumpărarea şi instalare.
De exemplu, la o casa de 100 de metri pătrați ar fi nevoie de 3KW de panouri fotovoltaice, care ar ajunge la suma de 3.000 de euro. Daca vorbim despre pompele de căldură, instalarea acestora înseamnă încă 4.000 de euro.
Panourile solare pentru încălzirea apei variază între 500 şi 1.000 de euro. Astfel, dacă un roman vrea să-şi instaleze toate dispozitivele menționate anterior, trebuie să plătească circa 8.000 de euro.
Principala atracție a dispozitivelor de acest gen este că pot reduce factura chiar şi cu 80%.
"Persoanele care doresc să-şi instaleze sisteme fotovoltaice şi sisteme de preparare a apei calde, în primul rand, au o reducere a facturii de energie. Din rețea se consumă foarte puțin, cam 20-30%, deci factura de energie va scădea cu 70-80%.
La fel, se adaugă şi reducerea facturii de gaze, pentru că ne încălzim apa, cel puțin, 3 anotimpuri pe an de la soare şi putem s-o folosim în interiorul gospodăriei", spune Dan Tudose, manager firma panouri fotovoltaice.
În prezent, se estimează că în întreaga ţară sunt în jur de 30.000 de consumatori, iar până la final de an, autorităţile estimează că am putea avea la peste 50.000 de consumatori.