Un studiu realizat de CIA arată că România se află pe locul opt în topul țărilor cu cea mai mare scădere a populației. De asemenea, cei de la ONU au făcut și o simulare. Potrivit acesteia, în 2050 populația României ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori, iar în 2100 - la opt milioane de locuitori.
România înregistrează anual o scădere de 0,94%. În fața noastră, se află doar teritorii insulare, pe locul unu, doi și trei, pe locul patru - Puerto Rico, cu 1,2%, Letonia - pe locul cinci, Lituania - pe șase, Polonia, pe locul șapte. Estonia. Potrivit hărții CIA, în estul Europei majoritatea țărilor se confruntă cu acest fenomen. O explicație ar putea să fie faptul că tinerii de la noi s-au mutat în vestul Europei și copiii lor s-au născut acolo.
O ușoară creștere a natalității s-a observat în țările din America de Nord și din America de Sud, însă cea mai mare creștere a natalității este înregistrată în țările africane, aici unde există și state care au o creștere anuală de aproximativ 4,5 procente.
Scăderea natalității este o problemă uriașă în România
În România, scăderea natalității este o problemă uriașă și va fi o problemă pentru noi și în viitor. Cei de la ONU au făcut o simulare pe o scădere mai mare de 0,5%. Datele prezentate anterior arată o scădere și mai mare, de 0,95%, însă pe o scădere mai mare de 0,5, o scădere anuală, cei de la ONU susțin că în 2050 populația României ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori, iar în 2100 chiar la jumătate, la opt milioane de locuitori.
De asemenea, există și o simulare a Institutului Național de Statistică, potrivit căreia, dacă vom merge pe trendul actual, în 2050 populația României va ajunge la 16 milioane de locuitori. Tot cei de la INS transmiteau că în 2020 s-au născut cei mai puțini copiii în România în ultimul secol.
Guvernul a început, de altfel, să promoveze o serie de programe care să ducă la creșterea natalității în România.