Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Ce riscă Simona Halep în scandalul de dopaj în tenis | Explicaţiile unui medic specialist

Ce riscă Simona Halep în scandalul de dopaj în tenis | Explicaţiile unui medic specialist

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 18:45 21 Oct 2022 Modificat la 18:53 21 Oct 2022
simona halep substante interzite test anti doping us open explicatii medic
Ce riscă Simona Halep în scandalul anti-doping din tenis | Explicaţiile unui medic specialist Sursa foto: Hepta

După Adrian Mutu și Andreea Răducan, cazul Simonei Halep (31 ani, locul 9 WTA) este al treilea scandal uriaș de dopaj în care este implicat un sportiv român de talie mondială.

Agenția Mondială de Integritate a Tenisului a confirmat oficial informația potrivit căreia Simona Halep a fost confirmată pozitivă la testul anti-doping de la US Open 2022.

Mai exact, Simona Halep a fost notificată prima dată în data de 7 octombrie că a picat testul antidoping din 2 puncte de vedere: prezența unei substanțe interzise în proba unui jucător și utilizarea unei substanțe interzise. Aceste probe se fac pe 2 eșantioane: eșantionul A și eșantionul B.

Simona Halep a oferit cele 2 eșantioane la US Open, în august anul acesta.

Analiza eșantionului probei A conținea Roxadustat, o substanță care este inclusă încă din anul 2011 pe lista substanțelor interzise pentru sportivi.

Imediat după ce a fost informată, jucătoarea de tenis a cerut și analizarea eșantionului B. Și de această dată, acest eșantion a confirmat prezența acestei substanțe.

Simona Halep a avut și o primă reacție oficială, astăzi, după această informare. A spus că urmează cel mai greu meci din viața ei, că nu a folosit niciodată această substanță cu bună știință.

Ce riscă Simona Halep în scandalul de dopaj în tenis | Explicaţiile unui medic specialist

Adriana Limona, medic de medicină sportivă la Institutul Național de Medicină Sportivă a explicat care este procedura în acest caz şi ce soluţii are Simona Halep. 

"Absolut de toți sportivii de talia Simonei Halep trebuie să se ocupe un staff în care există în mod normal cel puțin un medic de medicină sportivă.

Pentru orice tip de medicament, mă refer la cele susținătoare de efort, categoria aceasta și medicamente pentru tratarea diverselor afecțiuni, sportivul se adresează medicului cu care lucrează și acesta îi spune dacă poate fi folosit sau nu.

Ce este Roxadustat

Este o substanță (n.r Roxadustat) din clasă EPO (n.r Erythropoietin), este o substanță interzisă sportivilor atât în afara competiției, cât și în timpul competiției.

Deci este o substanță pe care Simona Halep n-ar fi trebuit să o consume, dar nu știm cum anume a ajuns în corpul ei.

Lista cu substanțe interzise sportivilor

Este vorba despre WADA (Agenția Național Internațională Antidoping), la care se raliază și Agenția Națională Antidoping.

Aceste liste figurează pe toate site-urile. Într-adevăr, sunt clase de substanțe și metode care sunt interzise.

Sigur că este foarte dificil să spunem ca cineva să știe în amănunt absolut tot, dar în momentul în care vezi un astfel de un medicament sau un susținător de efort, iei lista și vezi dacă există sau nu posibilitatea ca acela să fie folosit la sportiv.

În mod sigur nu cred se poate lua din alimentație, doar prin medicație, pentru că există ca atare sau există inclusă în alte clase de medicamente.

De exemplu, se folosește la pacienții care trec prin ședințe de dializă.

"Este foarte dificil să îţi demonstrezi nevinovăția"

Probabil că Simona va merge în tribunalul sportiv. Nu este ușor, dar au fost cazuri când s-a demonstrat și nevinovăția.

Numai că este, vă repet, foarte, foarte dificil. Există o serie de factori în care anturajul sau oamenii din jur pot fi, să spunem, acuzați sau se poate demonstra că cineva i-a făcut cu intenție așa ceva. Dar toate lucrurile trebuie demonstrate.

Sportivii sunt monitorizați atent cu aplicații online

Testele se pot face oricând, precum am spus și în timpul competiției și în afara competiției.

Există un interval orar în care sportivul trebuie să se găsească la o anumită adresă, unde poate fi căutat și trebuie să fie acolo, dar se poate întâmpla să fie căutat și în altă parte a zilei.

Toate aceste detalii privind localizarea, ce program au, locul unde se desfășoară competițiile, momentul în care sunt acasă,  momentul în care călătoresc, când sunt în aeroport, când sunt în avion sunt date prin aplicații precum Werabout şi Adams. Există o monitorizare foarte atentă", a explicat Adriana Limona, medic de medicină sportivă la Institutul Național de Medicină Sportivă, în emisiune News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

Simona Halep, pozitivă la testul anti-doping de la US Open 2022: "Mă simt complet confuză și trădată"

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

"Ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte"

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată.

Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, este prima reacție a Simonei Halep (31 de ani, locul 9 WTA).

×
x close