Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Val de alergii severe | Simptomele sunt confundate cu gripa: ”Strănută des, au ochii înroșiți, le curge nasul”

Val de alergii severe | Simptomele sunt confundate cu gripa: ”Strănută des, au ochii înroșiți, le curge nasul”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:45 13 Mai 2024 Modificat la 19:45 13 Mai 2024

Asistăm acum la o combinaţie de două polenuri extrem de alergenice, însă şi poluarea contribuie la amplificarea reacţiilor severe.

Cei mai afectaţi de alergii sunt copiii. Aceştia au simptome greu de controlat şi, de cele mai multe ori, este nevoie de o medicaţie care dă stări de somnolenţă. În multe cazuri, însă, alergiile rămân nedepistate pentru că sunt confundate cu răceala.

”Suntem în plin sezon de polen de graminee și, în acest context, crește prezentarea la ușa medicilor specialiști a pacienților cu simptome de sezon. Rinita, rinoconjuctivita alergică. Copiii stranută des, au ochii înroșiți, au mâncărimi de nas, ochi, lacrimează, le curge nasul. Simptome care pot să sugereze și o raceală, dar care nu sunt însoțite de febră sau durere în gât.

Durează mult mai mult decât o răceală. Durează atâta timp cât suntem expuși la polen”, a declarat Camelia Beghea, alergolog Spitalul Marie Curie.

Asistăm la o combinație a două polenuri extrem de alergenice în cantităţi foarte mari, spun alergologii, iar vremea poate influenţa cantităţile de polen din aer.

”Sunt mai simptomatice în zilele însorite sau când bate vântul puternic, pentru că contribuie la împrăștierea polenului”, a mai spus Camelia Beghea, alergolog Spitalul Marie Curie.

Se poate ajunge însă la reacţii severe şi din cauza poluării.

”Polenul, în zona poluată, este la rândul lui afectat și are o integritate pierdut și atunci eliberează mai mulți factori alergenici și, pe de altă parte, poate purta la suprafața sa diverse tipuri de poluanți”, a mărturisit prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic primar alergolog și președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică

Cei care ajung la spital au rinite, tuse severă, urticarie sau grave probleme de respirație.

”Are o rinită alergică, care se accentuează în sezon de primavară, de erupție a vegetației și o ținem sub observație. Medicamentul o ajută, nu are episoade urâte, se descurcă”, spune o mămică.

În funcție de situația fiecărui pacient, medicul specialist stabilește testele alergologice. Pentru un diagnostic clar sunt recomandate testele cutanate sau de sânge și, în funcție de rezultate, se recomandă tratament pentru eliminarea sau ameliorarea simptomelor.

Conform Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, în România datele sunt îngrijorătoare. 1 din 4 adulți suferă de rinită alergică, 1 din 5 copii de astm alergic, iar 25% dintre micuţi de dermatită atopică. La nivel european, 150 de milioane de oameni suferă de alergii.

Potrivit Academiei Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică, alergia este cea mai frecventă dintre bolile cronice prezente pe continentul european, unde peste 150 milioane de oameni suferă de un tip sau altul de alergie cronică.

×
Etichete: alergii pacienti
x close