Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cum au fost cheltuiţi banii publici în timpul pandemiei. Fostul şef al Romarm: "Utilajele de făcut măşti au costat 980.000 de dolari"

Cum au fost cheltuiţi banii publici în timpul pandemiei. Fostul şef al Romarm: "Utilajele de făcut măşti au costat 980.000 de dolari"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:43 31 Ian 2023 Modificat la 18:43 31 Ian 2023
masca
Sursa foto: pixabay.com

Maşinile au fost achiziţionate fără carte tehnică, fără specificaţii şi au fost instalate prin videocall cu un chinez. Iar contractul de achiziţie, aplaudat îndelung la acea vreme, ar fi fost semnat doar de şeful Romarm, în ciuda tuturor dispoziţiilor legale.

Se ştia la nivel de minister adevărul, dar nimeni nu a vrut să denunţe contractul, ca firma italienilor, cea care a adus maşinile din China, să nu piardă banii, spune fostul director.

Romarm a contractat pentru achiziţia celor şapte maşini un credit de peste 8 milioane de euro, bani pe care i-am plătit noi cu toţii, pentru că Romarm este o companie a statului român.

Toată afacerea maşinilor de făcut măşti de la Uzina de Produse Speciale de la Dragomireşti a fost demascată chiar de către fostul său director.

Citeşte şi: Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, a fost reținut de DNA

Pensionat anticipat pentru că a vorbit prea mult şi pentru că nu a fost în stare să convingă nişte utilaje proaste, neconforme, dar foarte scumpe, să scoată pe linia de producţie cât promisese fostul premier Ludovic Orban.

Fostul director îşi aminteşte că utilajele au fost aduse din China de firma italienilor pentru Romarm fără nicio carte tehnică, fără specificaţii, fără manual, fără nicio instrucţiune de folosire.

O achiziţie făcută fără licitaţie, prin încredinţare directă firmei italienilor, pentru că era pandemie. Un jaf pe faţă din banii publici.

La încheierea contractului cu SRL-ul care în realitate comercializează arme în România, Romarm a virat un avans de 70%. Iar, ulterior, contractul a fost actualizat cu 19 acte adiţionale.

 

Ca să nu-şi ia marfa înapoi, iar Romarm-ul banii, firma italienilor a mai livrat alte patru maşini în compensare. Doar pentru producerea măştilor FFP3. Pentru că utilajul achiziţionat la acea vreme cu 400.000 de dolari, pentru confecţionarea măştilor NK95, nu a funcţionat şi nu funcţionează nici acum.

Potrivit fostului director de la Dragomireşti, adjuncţii Romarm nu au fost de acord cu contractul pentru că era defavorabil societăţii. Totuşi, cu o mie de măşti pe oră, Uzina de la Dragomireşti a produs stive de măşti neconforme, pe care nimeni nu a vrut să le cumpere.

Aproape patru milioane au rămas în depozitul uzinei. O parte, Romarm le-a vândut chiar uzinei care le-a produs.

 

 

×
x close