Patronii de restaurante susțin că din cauza presiunii cu taxele şi impozitele au fost nevoiţi să mărească prețurile.
În Capitală, nu se mai găseşte o pizza sub 50 de lei, cel puţin în zona centrală. Iar o ciorbă costă şi ea în jur de 40 de lei. De altfel, o masă completă pentru o persoană sare de 150 de lei, echivalentul a 30 de euro.
La restaurantele din centrul Capitalei, cine vrea să servească o masă completă, lasă cel puţin 150 de lei de persoană.
”15 lei apa și 20 lei cafeaua”, spune un alt client.
Nota de plată pentru două ape, o cafea, papanaşi, o ciorbă de burtă şi o porţie de mici ajunge la peste 220 de lei. Cu bacşişul de 10 la sută inclus.
Şi străinii veniţi să lucreze la noi în ţară spun că viaţa e scumpă.
”Apa e gratuită în Sri Lanka. Pentru mine e scump aici”, spune un străin.
Scumpirile au intervenit şi pe fondul creşterilor costurilor cu forţa de muncă, creşterii preţului combustibilului dar şi al schimbărilor fiscale.
O nouă provocare pentru patronii din Horeca ar urma să o reprezinte trecerea la impozitarea progresivă, dar coaliţia de guvernare nu a luat încă o decizie cu privire la această măsură.