Auzim mereu că la noi în ţară alimentele sunt printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană, dar această afirmație care pentru unii pare să fi devenit lozincă, e adevărată doar pe jumătate. Asta pentru că nu doar preţul de la raft este important, ci mai intervine şi puterea de cumpărare.
Carnea, un aliment de lux
Carnea este fără doar şi poate un aliment de bază. În ţările din Uniunea Europeană, carnea s-a scumpit şi avem acum o medie a scumpirilor raportată la aceeaşi perioadă a anului trecut de 3,3%.
Creșterea prețului la carne, în România, este de 7,7%, iar peste noi sunt doar bulgarii cu o creştere de preţ de peste opt procente, raportat la aceeaşi perioadă din anul trecut.
Cele mai mari scumpiri sunt la sortimentul carne de porc, adică produsul din care fiecare român consumă anual cam 38 de kilograme.
Dacă anul trecut cumpăram ceafa de port cu 18 lei pe kilogram, acum ne costă 19 lei şi 30 de bani.
Cu toate acestea, producătorii, procesatorii şi importatorii anunţă scumpiri în perioada următoare, iar pragul maxim va fi atins înainte de Paşte, pentru că şi carnea de miel se duce în sus. Dacă anul trecut se vindea la un preţ de 30-35 de lei pe kilogram în carcasă, anul acesta ajunge şi la 45 de lei pe kilogram.
Există, însă, ţări în care carnea s-a ieftinit. Spre exemplu, în Cehia, carnea s-a ieftinit cu 5,7 la sută, în Finlanda cu 2,2 procente, iar în Danemarca cu 0,6%.
România, campioană la creşterea preţului cărnii
- media scumpirilor la carne în UE + 3,3%
- media scumpirilor la carne în România +7,7%
- media scumpirilor la carne în Bulgaria +8,2%
Scumpiri majore la carnea de porc
România - 37,5 kg/ locuitor
- 18 lei/ kg - ceafă porc
- 19,3 lei/ kg - ceafă porc
Carnea de miel se scumpeşte înainte de Paşte
- 30 - 35 lei/ kg - carne miel
- 40 - 45 lei/ kg - carne miel
Ţările în care carnea s-a ieftinit
- Cehia 5,7%
- Finlanda 2,2%
- Danemarca 0,6%