Bucureştenii plătesc anul acesta în jur de 40-45 de lei pe kilogramul de carne de miel în pieţe, cu până la 50% mai mult faţă de anul trecut. Preţurile sunt mari pentru bucureştenii cu venituri modeste, motiv pentru care mulţi dintre ei vor renunţa la miel anul acesta în favoarea cărnii de pui.
Nu doar carnea goleşte bugetele familiilor, ci şi legumele sau pâinea. Franzela de 300 de grame s-a scumpit de două ori doar în ultima lună, iar fermierii cer pentru noile legume româneşti chiar şi cu 40% mai mult faţă de anul trecut.
În Capitală, mielul e cu 5-10 lei/kg mai scump faţă de anul trecut
În piaţa Obor din Capitală mielul costă anul acesta cu 5 lei pe kilogram mai mult faţă de anul trecut. În altă piaţă din Capitală, piaţa Moghioroş, mielul se vindea anul trecut la preţuri cuprinse între 29 şi 32 de lei pe kilogram. Anul acesta măcelarii vor să ceară cu 40%-50% mai mult.
În contextul acestor scumpiri, cei cu venituri modeste se tem că nu vor mai putea pune friptură de miel pe masă de Paşte. Nu doar mielul s-a scumpit ci şi alte produse.
Până acum Guvernul nu a luat nici o masură de reducerea a preţurilor la alimente. S-a discutat despre scăderea TVA la alimente sau reducerea accizei la carburanţi, măsuri care până acum nu s-au concretizat.