De la 4 până la 7 ore. Atât timp petrec elevii la şcoală, în bancă. Suficient cât să îşi deformeze coloana vertebrală, dacă zi de zi, au o postură incorectă pe scaun şi la pupitru.
Faptul că ei nu stau pe scaune comode, se accentuează mai ales cifoza. Cifoza este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate. Scoliozele, la fel. Mai puține, dar și aici e implicată poziția corectă.
”Poziţia corectă când stăm pe scaun este următoarea: tălpile în întregime pe sol, un unghi de 90 grade la nivelul gleznei, un unghi de 90 de grade la nivelul genunchiului și unghi de 90 de grade la nivelul șoldului, pentru a avea stabilitate la nivel de bazin”, spune Florin Lizandru, kinetoterapeut.
Alarmaţi de numărul tot mai mare de elevi care au probleme cu coloana vertebrală, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au lansat în dezbatere publică un proiect prin care propun ca toate şcolile să fie dotate cu mobilier care se poate adapta pentru fiecare elev.
Dacă proiectul va fi adoptat, pupitrele şi scaunele fixe nu se vor mai regăsi în sălile de curs. Vor fi înlocuite cu mobilier reglabil pe înălţime, astfel încât elevii prea înalţi să nu stea cocoşaţi în bănci, iar cei scunzi să nu stea cu braţele prea ridicate.
Fiecare pupitru şi scaun ar urma să aibă patru trepte de înălţime. Astfel, în aceeaşi clasă, pot învăţa elevi cu vârste de la 6 până la 18 ani. Cadrele didactice atrag însă atenţia că în pauza de prânz, când se face schimbul între clase, cele 10 minute nu vor fi suficiente pentru reglarea tuturor pieselor de mobilier.
”Propunerea e frumoasă, dar eventual valabil pentru şcolile cu un singur schimb, care sunt foarte puţine.
La două schimburi, diferenţa de înălţime dintre copii este simţitoare. Şi atunci cine le mută scaunele?! Sau băncuţele... Cine le ridică?! Lângă o clasă să avem şi personal administrativ care să poată să facă, în afară de îngrijitori care şi aşa sunt suprafolosiţi în toate activităţile noastre”, spune Daniela Mărioara Voinea, director școlar.
Pe de altă parte, părinţii spun că, pe lângă noile bănci, ar fi nevoie şi de investigaţii medicale pentru şcolari.
”Este un proiect bun, dar eu aş veni şi cu o recomandare către Ministerul Sănătăţii. Să se facă un creening. Noi, ca Federaţie a Părintilor, vom avea un astfel de proiect, pilotat deocamdată pe Bucureşti, un screening al coloanei, pentru copiii noştri, mai ales pentru elevii de gimnaziu”, spune Eugen Ilea, președintele Federației Părinților.
Proiectul băncilor reglabile se mai loveşte de un impediment. Multe şcoli se află deja pe listele de finanţare, cu bani europeni, pentru achiziţionarea de mobilier fix, iar proiectele nu mai pot fi modificate.