Potrivit unor noi documente, Euroins a transferat sume uriaşe de bani către compania-mamă, în Bulgaria. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ar fi fost informată în prealabil despre aceste tranzacții, aflând despre ele după ce deja totul fusese parafat şi conturile golite.
Documentele au fost obținute de jurnaliștii de la Libertatea, iar conform acestora, Euroins a început transferurile de bani încă din 14 februarie, la două săptămâni după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi decis să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA.
Citește și: Euroins, mesaj important pentru clienți: ”Nu mai târziu!”
Astfel, primii bani au ajuns tot la o companie din grupul Eurohold, prin semnarea unui contract de reasigurare cu EIG Re, din Bulgaria. Aproximativ 300 de milioane de euro au fost scoase astfel din compania românească.
Contractul prevedea că dacă Euroins intră în administrare, atunci obligațiile celeilalte părți încetează. Este clauza prin care, practic, banii rămân în Bulgaria, iar Fondul de Garantare nu se poate atinge de ei. Compania susţine însă că totul a fost făcut transparent, că autoritățile au fost informate şi că banii nu au dispărut.
Potrivit contractului de reasigurare semnat, EIG Re a fost obligată să plătească suplimentar cu 1 miliard de lei peste această sumă în cazul unor plăți suplimentare care ar avea loc, precum și să acopere 87% din daunele din portofoliul Euroins România în 2023. Contractul de reasigurare cu EIG Re este retroactiv și valabil de la 1 ianuarie 2023. Doar pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 17 martie 2023, suma plătită în baza acestui contract a fost de peste 450 milioane lei.
Euroins a împrumutat grupul mamă, Eurohold, în a doua tranzacție
O altă tranzacție considerată suspectă a avut loc pe 15 martie, potrivit jurnaliștilor de la Libertatea. Atunci, Euroins a împrumutat cu bani grupul Eurohold. Este vorba despre obligațiuni la alte entități care totalizează 253 de milioane de lei. Obligațiunile sunt instrumente financiare prin care emitentul practic se împrumută de la cei care le cumpără. La schimb, acesta plătește o dobândă.
Consecința acestor operațiuni este că statul român trebuie acum să achite, prin Fondul de Garantare, paguba de sute de milioane de euro care rezultă din insolvența Euroins. Un parlamentar liberal cere acum demiterea și cercetarea penală a conducerilor mai multor instituții ale statului român.
"Ce s-a întâmplat în februarie cu banii de la Euroins seamănă cu un grup infracțional organizat. ASF, în momentul în care a văzut că se extrag bani din conturi era clar ce vor să facă. Și vânzarea de polițe sub prețul pieței a fost un semnal", a declarat Adrian Cozma, parlamentar PNL.