Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Scenariile pentru schema de ajutor pentru plata facturilor la energie şi gaze în 2024

Scenariile pentru schema de ajutor pentru plata facturilor la energie şi gaze în 2024

Guvernul are în vedere o nouă schemă de sprijin pentru categoriile vulnerabile când vine vorba despre facturile la curent electric şi gaze pentru anul 2024.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2024   •   19:39

Schema actuală, care se aplică tuturor consumatorilor, a dus la facturi mai mici, în ciuda faptului că prețurile energiei au fost ridicate. Însă în acest moment există furnizori care vin cu decontare zero, potrivit ministrului energiei, iar asta înseamnă că plafonările nu vor mai fi necesare.

Guvernul susține că își dorește menținerea schemei de compensare și plafonare până la data stabilită, chiar dacă prețurile pe piață au scăzut. Există încă o volatilitate a pieței care ar putea să crească pe final de an, când contractul pentru livrarea de gaze rusești în Ucraina va expira. Conflictul din țară vecină încă este activ, iar probleme sunt și din cauza războiului din Gaza, care face dificil transportul prin Canalul Suez.

Cum va fi continuată schema plafonării preţurilor la energie şi gaze

"Luăm în calcul anumite măsuri împreună cu ANRE-ul și au fost discuții tehnice cu ANRE și cu Ministerul de Finanțe, cu ANAF, care nu urmăresc modificarea plafoanelor, dar o serie de alte măsuri care să ducă la oi scăderi ale facturilor la români.Deci sub nicio formă facturile nu vor crește, ele au șanse să scadă", spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Săptămâna viitoare se vor finaliza discuțiile și se va decide forma actului normativ care va ajusta schema de compensare și plafonare. Discuțiile au loc și la nivel european în acest sens. Există deja o directivă care va aduce mai multă protecție celor care nu-și pot plăti la timp.

"Fiecare poate să ia anumite măsuri pentru eficiență energetică și în final reducerea facturilor, evident, contorizare, rețele inteligente, schimbarea anumitor capacități de producție sau de transport pe care le pot face autoritățile locale", spune Cristian Buşoi, europarlamentar.

În acest moment, prețurile la electricitate, de exemplu, sunt cu mult sub cele înregistrate în ianuarie 2022, maximul crizei. Dacă ne uităm pe piețele contractelor bilaterale la termen ale OPCOM, vedem că față de ianuarie 2023, prețul lunii ianuarie 2024 este mai mic cu 41,5%, iar pentru ianuarie 2025 este în acest moment cu 65% mai mic.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close