Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Un cinism groaznic" | Scandal la o şcoală din Bucureşti: Taxe de înscriere și premii pentru jocuri interzise minorilor, în cadrul Săptămânii Altfel

"Un cinism groaznic" | Scandal la o şcoală din Bucureşti: Taxe de înscriere și premii pentru jocuri interzise minorilor, în cadrul Săptămânii Altfel

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:00 17 Apr 2024 Modificat la 19:00 17 Apr 2024
joc de noroc
"Un cinism groaznic" | Scandal la o şcoală din Bucureşti: Taxe de înscriere și premii pentru jocuri interzise minorilor, în cadrul Săptămânii Altfel Sursa foto: GettzImages

Pe lângă excursii şi ateliere educative, elevii de clasa a şasea, ai unei şcoli private din Bucureşti, au fost iniţiaţi şi în lumea jocurilor de noroc. Deşi probabil profesorilor li s-a părut distractivă această activitate, unii părinţi nu sunt de aceeaşi părere.

Totul a ieşit la iveală după ce tatăl unui elev a dezvăluit că fiecare elev a achitat o taxă de înscriere de 150 de lei, iar premii au primit doar cei care au ghicit numerele extrase la jocurile de noroc jucate în sala de clasă.

Taxe de înscriere și premii pentru jocuri interzise minorilor, în cadrul Săptămânii Altfel

În condiţiile în care legea interzice participarea minorilor la astfel de jocuri, iar activitatea nici nu are vreun rol educativ, părintele a sesizat Inspectoratul Şcolar, iar autorităţile vor demara verificări. Conducerea şcolii recunoaşte că a organizat această activitate pe care au numit-o ''un joc inocent de societate''.

"Mi se pare de un cinism groaznic"

"Profesoara a venit cu o urnă din aceea de jocuri de noroc, cu bile. Copiii aveau taloane şi dacă completau şi nimereau numerele câştigătoare, primeau premii, exact ca la Bingo. Copilul meu n-a câştigat, dar mi-a spus că alti copii au câştigat premii. Mi se pare de un cinism groaznic. Pe deoparte guvernanţii vin şi ne spun că au eliminat pericolul pentru copii şi, pe de altă parte, sub egida Ministerului Educaţiei, se organizează jocuri de noroc în şcoală, efectiv", spune tatăl unui elev. 

Avertismentul psihologilor

Legea Învăţământului interzice elevilor participarea la jocuri de noroc în perimetrul unităţilor de învăţământ, cu atât mai mult chiar în interiorul şcolii.

Specialiştii atrag atenţia că jocurile de noroc, la fel ca tutunul, băuturilor alcoolice şi droguri, provoacă dependenţă.

"Dau recompensă imediată creierului, iar în aceste condiții creierul învață că poată să obțină ceva foarte repede.Cu atât mai mult la 11,12 ani, perioada de preadolescenţă - adolescență creierul adolescentului oricum este predispus la recompensa imediată, nu are răbdare, nu își poate stăpâni impulsurile, emoțiile, şi atunci e cu atât mai mare riscul de crearea a unei astfel de dependenţe", spune psihologul Maria Coman. 

"Dacă de la varsta asta, de 11-12 ani, o să înceapă să le placă, ce o să facă la 14-15 ani? O să stea în sălile de păcănele", mai spune un părinte.

Revoltat, părintele susţine că a sesizat Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Educaţiei, dar deocamdată nu a fost contactat de autorități. Pe de altă parte, Antena 3 CNN a solicitat un punct de vedere unității de învăţământ, dar nu a primit încă un răspuns.

 

×
x close