Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Scandal uriaş la Primăria Sectorului 1. Clotilde Armand este acuzată de abuz în serviciu privind renovarea unui apartament din bani publici

Scandal uriaş la Primăria Sectorului 1. Clotilde Armand este acuzată de abuz în serviciu privind renovarea unui apartament din bani publici

Cristi Popovici
4 minute de citit Publicat la 19:51 21 Dec 2022 Modificat la 20:22 21 Dec 2022

Potrivit consilierilor PNL, primarul Sectorului 1, din Bucureşti, Clotilde Armand, ar fi cheltuit peste 15.000 de euro pentru modernizarea unui apartament care este subiect de dispută într-un proces de retrocedare.

Pentru cine pregătește Clotilde Armand acest apartament, se întreabă consilierii liberali.

În replică, edilul spune că reparațiile erau necesare, pentru că apartamentul era vechi și urmează să fie dat în folosință unor persoane nevoiașe.

Vorbim de un apartament din Sectorul 1, aflat în administrare a Consiliului Local, acolo unde o echipă de muncitori a demarat lucrări ample de modernizare, după ce locația fusese abandonată în 2001 când a început un proces privind retrocedarea sa.

Scandal uriaș la primăria Sectorului 1. Clotilde Armand este acuzată de abuz în serviciu 

Până la o sentință judecătorească legea interzice însă autorităților înstrăinarea lui.

"Vorbim aici de un apartament de 150 de metri, de 5 camere de comandate în centrul orașului. Apartamentul renovat valorează undeva la 450.000 de euro", spune Adrian Oianu, consilier PNL Sector 1.

Consilierii liberali spun că primarul Clotilde Armand a dat o dispoziție privind renovarea totală a apartamentului, pentru care s-ar cheltui peste 15.000 de euro din bani publici.

"Este un abuz în serviciu, banii publici sunt sifonați, o golănie"

"Și întrebarea mea este către doamna primar pentru cine a renovat acest apartament, care nu poate fi dat la închiriat. Nu poate fi dat nici pe lista de priorități la locuințe sociale, nu poate fi înstrăinat, nu poate fi vândut, nu se poate face nimic cu el", spune Adrian Oianu, consilier PNL Sector 1.

Reacția primăriei Sectorului 1, privind acuzaţiile de abuz în serviciu

Reprezentanții primăriei susțin, pentru Antena 3 CNN, că reparațiile fac parte dintr-un program mai amplu de igienizare demarat de autoritatea locală.

"În această locație nu s-au schimbat termopanele, nu s-au făcut investiții. S-au făcut reparații fiindcă tot apartamentul era într-un stadiu avansat de degradare, administrația blocului ne-a solicitat să-l igienizăm și să-l reabilităm fiindcă acesta reprezenta un real pericol de infecție pentru locatari și a produs pagube pentru vecini.

Acest imobil a stat în această stare de degradare timp de 14 ani, nelocuit și nefolosit. El urmează să fie oferit unei familii fără adăpost, celor care au cu adevărat
nevoie, conform legislației în vigoare. Avem mai multe solicitări în acest sens înregistrate la Primăria Sectorului 1. În plus, am făcut demersuri pentru a elibera și alte spații locative, inclusiv unele care sunt ocupate în mod ilegal (cazul locuințelor din strada Munții Tatra).

Aceste lucrări fac parte din programul de igienizare și reparații a imobilelor pe care le administrăm și pe care l-am demarat anul acesta la nivelul administrației locale. Până în prezent au fost igienizate și reparate peste 50 de imobile.

Menționăm că acesta este doar unul dintre multele apartamente aflate în administrarea Sectorului 1 care au fost abandonate timp de zeci de ani de fostele administrații, iar noi avem obligația de a le întreține și repara atunci când este nevoie, așa cum am făcut și în cazul altor spații. Primăria este obligată să-și întrețină patrimoniul, nu să-l lase abandonat.

În ceea ce privește declarațiile făcute de diverși consilieri locali, acestea sunt speculații politice fără niciun fundament. Autoritatea locală a depus deja o plângere penală împotriva unui consilier local care a propagat în spațiul public informații false legate de acest subiect. Precizăm că plângeri penale au fost făcute și împotriva persoanelor care au intrat abuziv alături de un consilier local în spațiul respectiv", se arată în comunicatul emis de primăria Sectorului 1 pentru Antena 3 CNN. 

Cazul a ajuns și în atenția ONG-urilor urbanistice, care au făcut mai multe sesizări, inclusiv la DNA.

 Acelaşi  consilier PNL, Adrian Oianu spune: "Nu se poate așa ceva. Singura variantă în care procesul de retrocedare se termină și apartamentul nu este retrocedat poate fi repartizat oamenilor evacuați. Doar cetățenilor din Sectorul 1 evacuați. În niciun caz ce se spune acolo".

La rândul său, Dan Podaru, şi el consilier local din partea PNL, Sector 1, susţine că: "O igienizare sau intervenție se permite în cazul în care se sparge o țeavă sau curge un calorifer și acel cost are 200-300-1000 de lei. Aici este vorba de 30.000 de euro de 16.000 de euro acțiuni care există pe SEAP.

Este un abuz în serviciu, banii publici sunt sifonați, o golănie".

Cazul a ajuns și în atenția ONG-urilor urbanistice, care au făcut mai multe sesizări, inclusiv la DNA.

"Vorbim de încălcarea proprietății pentru că nu aveau niciun drept să fie acolo, de deturnare de fonduri publice. DNA-UL s-ar fi autosesizat în această speță și atunci am procedat și la formarea unei plângeri penale", spune Alexandru Pânișoară, Asociaţia pentru Dreptul Urbanismului. 

La rândul său, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a depus plângere penală împotriva consilierului care a mediatizat cazul pe motiv că ar fi propagat în spațiul public informații false legate de acest subiect.

×
x close