"În primul rând, cei patru lideri și-au arătat concret suportul față de Ucraina și mai ales față de situația ca Ucraina să obțină statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Acest lucru l-au spus foarte clar toți cei patru membri ai UE.
De asemenea, s-a vorbit la conferința de presă despre o problemă care îi îngrijorează pe toți și anume apariția unei crize alimentare în lume, din cauza blocajului de cereale din Ucraina.Iar aici România are un rol extrem de important.
Liderii europeni, împreună cu Volodimir Zelensky, au avut discuții mai bine de două ore și jumătate, au venit zâmbind la conferința de presă și după aceasta s-au îmbrățișat și au dat mâna. Toți sunt de părere că Ucraina trebuie să câștige acest război cu Rusia", a transmis Sabrina Preda de la Kiev.
Iohannis, Macron, Scholz și Draghi, declarații de ultimă oră la Kiev, alături de Volodimir Zelenski
Liderii României, Franței, Germaniei și Italiei susțin la Kiev o conferință de presă comună cu președintele ucrainean, după discuțiile purtate în această după-amiază.
Înaintea discuțiilor, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au vizitat orașul Irpin, situat la periferia Kievului, care a fost eliberat după circa o lună de ocupație rusă.
În timpul vizitei celor patru lideri europeni la Kiev, alarma de pericol aerian a sunat de mai multe ori și există suspiciuni că rușii au vrut să transmită astfel un "mesaj" șefilor de stat și de guvern prezenți în capitala ucraineană.
Cele mai importante declarații ale liderilor europeni, în continuare.
- Iohannis: Suntem uniți și mai puternici ca niciodată, la nivel regional, european și transatlantic.
„Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei. Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare”.
„Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune. Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie.
-
„Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații”.
-
”România, ca vecin și partener de încredere, dar și ca stat membru al Uniunii Europene și Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieți omenești, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care și-au văzut căminele, școlile, spitalele și chiar istoria atacate în mod brutal.”
- Mario Draghi: „Italia, Franța și Germania, trei țări fondatoare ale UE, președintele României, Klaus Iohannis, au venit cu toții în Ucraina pentru a oferi sprijinul lor necondiționat pentru președintele Zelenski și pentru poporul ucrainean. UE demonstrează o unitate extraordinară pentru a susține Ucraina
- Italia dorește să vadă Ucraina în sânul UE. Președintele Zelenski înțelege că drumul pe care trebuie să-l parcurgă un stat candidat necesită reforme profunde ale societății ucrainene. Poporul ucrainean apără valorile democrației. Nu putem întârzia acest proiect, trebuie să creăm o comunitate de pace”.
- „Vom reconstrui totul. Au distrus grădinițele, au distrus grădinile copiilor. Totul va fi reconstruit. Au început deja”, a spus Draghi.
-
Macron: „Exprimăm salutul fratern al popoarelor Europei pentru un popor liber și suveran al cărui eroism în fața agresiunii armate a Rusiei inspiră admirație, suscită respect și cere un sprijin clar. Aveți acest sprijin, domnule președinte, știți asta, puteți conta pe noi.
-
„Europa, încă din prima zi a acestui război, a ales clar tabăra sa, cea a unei Ucraine libere și suverane, cea a respectării dreptului internațional, a apărării principiilor consacrate în Carta Națiunilor Unite”
-
”Franța va livra Ucrainei șase noi tunuri autopropulsate franceze Caesar”
-
”Dorim pace, dar Ucraina trebuie să se apere”
-
Macron: ”Este important să continuăm să vorbim cu Putin”
Kievul, vizitat de liderii criticați pentru poziția și declarațiile lor în conflictul din Ucraina
Presa internațională a comentat că Franța, Germania și Italia au avut probleme în relația cu Kievul pe parcursul celor aproape patru luni de război.
Președintele francez este acuzat, acasă și pe plan european, că este mai îngrijorat de orgoliile Kremlinului decât de soarta Ucrainei, după declarația în care Macron a spus că o "umilire a Rusiei trebuie evitată cu orice preț".
Cancelarul german este criticat pentru ritmul lent în care țara sa își onorează promisiunile de a furniza Kievului armament greu.
Iar dependența Italiei de resursele energetice din Rusia este cunoscută și nu are cum să nu influențeze poziția acestei țări în conflictul declanșat de Moscova.
Rolul României în discuțiile de la Kiev este legat de posibilele soluții la coridoarele pentru exportul cerealelor ucrainene.