Orașe fantomă, blocuri ciuruite de gloanțe, obuze căzute peste oameni, teren minat si amenințarea gloanțelor din puștile lunetiștilor - este tabloul sumbru al unui conflict care a adus doar moarte și suferință pentru cei care nu au apucat să fugă din calea războiului.
Este o liniște sinistră în acest cartier cu blocuri fantomă, se aude doar ciripitul pasărilor, într-un loc care fremătă de lume în urma cu câțiva ani.
Geamuri ciuruite, geamuri sparte, oamenii doar şi-au luat lucrurile pe care le-au avut la îndemâna şi au fugit. Dincolo de acest bloc sunt poziţii strategice ale militarilor ucraineni, lunetiști care privesc spre partea separatiștilor pro-ruşi.
Antena 3, în direct de pe linia frontului | Mărturii cutremurătoare dintr-un oraş devastat de război
Suntem în Krasno-Gorovka, un oraș devastat de război, aflat în sud-estul Ucrainei. Din cauza rafalelor de gloanțe care se trag în fiecare noapte, aici mai locuiesc doar câțiva oameni. Supraviețuiesc de pe o zi pe alta.
„Se trage încontinuu. Nimeni nu ne ajuta cu nimic. Spre exemplu eu, de opt ani, stau fără geamuri la casă", spune cineva.
„Gaz nu avem. În schimb avem apă, cei drept e apă tehnică, nu este bună de băut", mai spune un localnic.
Igor şi Nina sunt singurii locatari ai unui bloc cu 200 de apartamente. Toți vecinii au fugit în ultimii ani din cauza războiului. Ar fi plecat şi ei dacă aveau unde.
„Se jefuia în ziua amiaza mare. Daca plecai, rămâneai şi fără casă şi fără tot ce ai reușit să agonisești de-o viaţă", spune Igor.
Într-una din nopți, încăperea mică şi sărăcăcioasa le-a fost atacată cu obuze. Nici acum nu știu cum au scapăt cu viaţă.
„A fost un calvar. A rămas fără ultimii dinți din gură. Am fost pur şi simplu smulși de suflul exploziei. Un obuz de calibrul 120 de milimetri a detonat chiar sub geamul nostru. Explozia a fost foarte puternic", mai spun aceştia.
Plecam spre următorul oraș aflat în bătaia mitralierelor – Marinka. Pe drum, vedem mai multe panouri care ne opresc respirația.
Rămânem pe sosea cu gândul că orice manevra greșită se poate transforma într-o tragedie şi pentru noi. În cei 8 ani de conflict, aici au murit peste 10.000 de ucraineni Şi rebeli. Ajungem la Marinka. Din nou, ne apare un gol în stomac.
Este ceea ce a fost un bloc de apartamente din orașul Marinka, aflat la câțiva km de Donetsk, oraș sub tutela separatiștilor.
„Se trage încontinuu. De 8 ani stau fără geamuri în casă"
Aici era o baie, bloc bombardat şi incendiat Aici, bucătăria, cel mai probabil. A rămas dezastru în urma, sute de familii fiind nevoie în tot orașul să se retragă. Au plecat, s-au intrus foarte puţini. Orașul este destul de pustiu.
Aici este sediul poliţiei cu urme de gloanțe, urme de obuze, semn ca s-au dus o lupta între combatanții pro-ruşi şi armata Ucraineană cu victime, cu morți, de ambele tabere.
Iar acesta este un magazin la marginea oraşului, a fost un magazin până când un obuz a căzut prin plafon, tabla contorsionata, sunt urmă de gloanțe pe toți pereții. Localnicii spun că pe câmp, în apropiere, se aud rafale în fiecare noapte.
Oamenii se ascund când vad străini la ei in oraș. Cu greu reușim să vorbim cu cineva, iar după câteva minute, primim un avertisment care ne dă fiori.
Plecăm pentru că localnicii ne-au avertizat că pe partea dreapta lucrează lunetiștii separatiști si nu suntem în siguranță
Suntem la 500 de metri de pozițiile separatiștilor proruşi şi deseori după-amiaza pe aici se aud focuri de armă. Nu este exclus să fie lansate şi obuze.
Ne urcăm în maşină si mergem către o zona a orașului considerată a fi mai sigură. Aici, la câteva sute de metri de linia frontului toată lumea se teme că va fi atinsă de gloanțele care zboară între separatiști şi autoritățile ucrainene.
Am ajuns la limita locului de unde putem transmite în siguranță. Acel deal aflat la 200 de m în spatele meu reprezintă o graniță naturală între aceasta localitate, Marinka şi Dontesk, de unde localnicii fug şi spun că se trag focuri încontinuu.
„Aşa trăim, nu avem ce face. În 2014 ne ascundeam prin beciuri, acum nu o facem. Vom rămâne aici", spune o femeie
În estul Ucrainei, sute de rebeli pro-ruşi duc zilnic lupte intense cu armata ucraineană. O eventuală invazie ordonată de Vladimir Putin ar transforma zonele afectate în câmpuri de bătălie, cu sute de mii de civili prinși la mijloc.