Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Rusia trimite trupe și lansatoare de rachete Iskander la granița cu Finlanda

Rusia trimite trupe și lansatoare de rachete Iskander la granița cu Finlanda

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 18:31 17 Mai 2022 Modificat la 19:48 17 Mai 2022
Iskander

Cert este că au apărut imagini care arată deplasarea tehnicii militare pe ruta Sankt Petersburg - Vyborg, adică foarte aproape de frontiera finlandeză.

Camioane Ural cu elemente de artilerie dar şi lansatoare mobile de rachete Iskander. Intimidare sau nu, rachetele Iskander pot fi dotate şi cu încărcătură nucleară.

Aşadar, variantele, ameninţările, planurile care au venit chiar dinspre Moscova par să prindă contur. 

Moscova a amenințat regimul de la Helsinki că va amplasa rachete atomice în zonă în cazul în care țara nordică va decide să adere la NATO.

Temutele sisteme de rachete balistice Iskander,  folosesc o muniție surprinzătoare în Ucraina: momeli care să eludeze radarele și păcălească rachetele ghidate cu infraroșu.

Dispozitivele au o lungime de aproximativ 33 de centimetri, forma unei săgeți și o coadă portocalie, potrivit unui oficial american din serviciile de informații, citat de New York Times. Potrivit acestuia, ele sunt dispersate de rachetele balistice cu rază scurtă Iskander lansate de forțele armate rusești asupra Ucrainei.

Fiecare dintre dispozitive este dotat cu o componentă electronică ce produce semnale radio care să blocheze sau deruteze radarele inamice care încearcă să depisteze rachetele Iskander și conține o sursă de căldură care să atragă rachetele îndreptate împotriva lor.

Finlanda a solicitat aderarea la NATO

Parlamentul finlandez a votat solicitarea ţării de aderare la NATO, în aceeaşi zi în care preşedintele a făcut o vizită în ţara vecină Suedia, care a anunţat, la rândul ei, că solicită aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

”Suedia şi Finlanda sunt pe cale să facă un pas istoric împreună. În curând vom anunţa oficial la Bruxelles că suntem dispuşi să începem discuţiile cu NATO pentru a adera la Alianţă”, a spus Sauli Niinistö, preşedintele Finlandei.

De altfel, premierul suedez Magdalena Andersson şi preşedintele finlandez Sauli Niinistö vor merge joi la Washington, la Casa Albă, unde vor fi primiţi de preşedintele american Joe Biden. Scopul acestei vizite este o discuţie despre cererile de aderare înaintate de cele două ţări, agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei şi relaţiile transatlantice, în actualul context de securitate.

Aderarea la NATO a Suediei și Finlandei "ar întări" Uniunea Europeană, a afirmat şi șeful diplomației europene, Josep Borrell, la reuniunea miniștrilor apărării europeni.

Turcia își menține obiecțiile cu privire la aderarea Suediei și Finlandei în NATO

Preşedintele Turciei a spus că nu poate fi de acord cu intrarea în NATO a unor ţări care au impus sancţiuni Ankarei şi a reiterat acuzaţia că ambele state sprijină "organizaţii teroriste".

”Niciuna dintre aceste ţări nu are o abordare deschisă, clară faţă de organizaţiile teroriste. În plus, pe tot parcursul acestui proces, chiar dacă ei spun că sunt împotriva organizațiilor teroriste. Dimpotrivă, au declarat că nu vor extrăda anumiţi terorişti.

Cum putem avea încredere în ei? O să vină în Turcia luni. Vin cumva să încerce să ne convingă? Îmi pare rău, dar nu trebuie să vă obosiţi. Mai presus de orice, în timpul acestui proces, nu putem spune "da" la aderarea la NATO, care este o organizație de securitate, celor care impun sancțiuni Turciei”, a spus președintele Turciei. 

×
x close