Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Rușii au lovit blocul de locuințe din Dnipro cu un focos de o tonă | După două zile, bilanțul a ajuns la 40 de morți

Rușii au lovit blocul de locuințe din Dnipro cu un focos de o tonă | După două zile, bilanțul a ajuns la 40 de morți

Bilanțul atacului rusesc asupra unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Dnipro a fost actualizați la 40 de morți, între care trei copii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Ian 2023   •   18:42

Ucrainenii spun că bombardamentul este încă o demonstrație a terorismului de stat practicat de Rusia.

Kremlinul neagă că forțele sale au bombardat clădirea de locuințe, în pofida faptului că reprezentanții Kievului au identificat tipul de rachetă care a lovit clădirea: Kh-22, un proiectil anti-navă dintr-o generație mai veche, aflat în dotarea forțelor ruse.

Echipele de salvatori au căutat, pentru a doua noapte consecutiv, centimetru cu centimetru printre dărâmături în speranța că vor găsi oameni în viață sub mormanele de moloz.

Între cei care au fost scoși fără suflare dintre ruine se numără un antrenor de box faimos în Ucraina, Mihailo Korenovsky.

Cei care au supraviețuit au relatat momentele de teroare de după explozie.

Racheta rusească a trecut nedetectată de apărarea ucraineană

"Explozia a durat foarte mult, ni s-a părut că a fost foarte lungă. Copilul și cu mine am țipat atât de rău încât m-a durut în gât. La cinci minute după explozie încă nu ne mișcam", spune Irina Fedorcenko.

Racheta folosită de ruși nu a fost nici detectată, nici interceptată de sistemul de apărare antiaerian ucrainean.

"Ucrainenii se declară absolut siguri că racheta care a lovit această clădire este de tip Kh-22. Este o rachetă de croazieră, destinată în mod normal lovirii portavioanelor, prevăzută cu un focos de peste o tonă. A distrus pur şi simplu clădirea, îngropând zeci de oameni dedesubt", a relatat Fred Pleitgen, corespondent CNN.

Ucrainenii își pun speranța în ajutorul militar occidental pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite în viitor.

Kievul decretează doliu național pentru cei uciși la Dnipro

Deși este evident că racheta a căzut peste o țintă civilă, Kremlinul neagă orice responsabilitate și susține că blocul din Dnipro a fost distrus de o lovitură a apărării antiaeriene ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că operațiunile de salvare vor continua la fața locului cât timp va fi nevoie.

Șansele de a mai găsi pe cineva în viață scad cu timpul și bilanțul deceselor va crește, cel mai probabil, dat fiind că, la nivelul zilei de luni, erau încă zeci de dispăruți.

În memoria celor uciși la Dnipro, autoritățile de la Kiev au decretat trei zile de doliu național.

×
Subiecte în articol: Dnipro Kh-22 Fred Pleitgen
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close