Dacă unii caută deja soluţii pentru nu scoate prea mulţi bani din buzunar, în cazul neplafonării, arhiepiscopul Tomisului este convins că autorităţile le vor oferi ajutor.
Preoții așteaptă cu sufletul la gură o măsură de plafonare a preţurilor la energia consumată şi pentru biserici.
Mulţi se tem că nu vor face faţă sumelor uriașe de la curent din cauza celor mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani.
"În ianuarie am plătit 2.500 lei pe încălzire, dacă bisericile, instituțiile de cult nu vor fi introduse în aceasta OUG, așa cum a spus domnul Ciolacu.
La un calcul simplu aş achita pe cea mai friguroasă luna 150 de milioane de lei. 15 mii lei, ceea ce este foarte mult", spune Cosmin Necşoiu,purtător de cuvânt Episcopia Severinului și Strehaiei.
Îngrijorare este şi în râdnul preoţilor din satul mehedințean Magheru.
"Avem 2 surse de încălzire, una este cu aerul condiționat , dar dacă am fi sinceri, e costisitor, nu consumă puțin şi cea dea doua sursă de încălzire este încălzirea cu lemne, în aceasta sobă.
Am înlocuit treptat becurile clasice în primul rând, ca şi economie, cu cele economice", spune şi Gabriel Pacioga, preot paroh biserica Magheru.
Dacă unii preoţi caută soluţii pentru a reduce preţurile facturilor, nu acealsi lucru îl face şi Înalt Prea Sfințitul Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului este convins că autorităţile vor trece biserica pe lista instituțiilor care vor beneficia de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie.
"Întrucât suntem cu multă grijă fata de oamenii necăjiți, de toți cei ce nu au cele necesare, vin şi nu-i refuzăm, ar trebui ca şi în acestă situație de criză biserica să fie şi ea intre instituțiile care au preţurile plafonate la energie", a spus ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Credincioşii se pregătesc însă pentru a lua parte de slujbă chiar dacă la iarnă ar putea să fie frig în lăcașul de cult.