Amalia a decis la începutul acestui an să ia un credit imobiliar în valoare de 85 de mii de euro, pentru achiziţia unui apartament în Capitală.
Dobânda ei este calculcată de bancă în funcţie de indicele IRCC, care a rămas în ultimele trei luni la o valoare fixă: de 1,25%. Dar ceea ce urmează o sperie pe tânără.
"Sunt pe cele trei luni de dinainte, cum s-a calculat dobânda. Dar să vedem de luna viitoare. Sunt îngrijorată că s-ar putea să crească dobânda în următoarele luni şi să sperăm că nu va fi pentru o perioadă îndelungată", a spus tânăra.
Vechiul indice, calculat pentru creditele luate de români înainte de mai 2019, e deja în creştere.
ROBOR la 3 luni aduce deja un plus la rata lunară de 15 lei pentru această categorie de români.
De ce cresc dobânzile?
"Factorii care influenţează întotdeauna dobânda sunt inflaţia, riscul general al pieţei, probleme de lichiditate. Avem şi această dobândă reală care e legată de dezechilibrul dintre cerer şi ofertă de capital de pe piaţă", a explicat Cristian Păun, profesor de economie.
Nici viitorul nu sună bine. Banca Centrală se pregăteşte să majoreze nu o dată, ci de două ori dobânzile. În noiembrie şi ianuarie, anul viitor, spun analiştii.
Analist economic: "Ratele românilor vor fi mai scumpe, cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, pe lună"
"Inflaţia e deja destul de sus. E deja 5,3%. Atunci BNR va majora dobânda-cheie. Ceea ce duce în lanţ la majorarea dobânzilor de către bănci. Ratele românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, pe lună" a precizat Adrian Câciu, analist economic.
Un român care a luat un credit pe 30 de ani, în valoare de 250 de mii de lei, avea în luna mai o rată lunară de 1.123 de lei, calculată la un indice ROBOR la 3 luni, de 1,5%.
Dacă până la finalul acestui an, aceaşi indice va ajunge la 2,5%, atunci acelaşi român va plăti mai mult pt aceeaşi rată lunară, mai mult cu 144 de lei.
Statisticile arată că românii sunt tot mai datori la bănci. Doar în iulie românii s-au împrumutat cu 6,3 miliarde de lei. Adică, mai mult cu 2,1% faţă de iunie 2021. În total, românii trebuie să achite băncilor 306 miliarde de lei.