După analiza proiectului de lege elaborat de guvern, Comisia Europeană arată că forma actuală nu respectă principiul echității. E o diferenţă uriaşă între cetăţenii obişnuiţi ai acestei ţări şi cei cu pensii speciale.
Proiectul de lege referitori la pensiile speciale ar fi trebuit să fie gata încă din luna decembrie a anului trecut, aşa cum a promis Guvernul. Proiectul nu corespunder cerinţelor Băncii Mondiale şi nici cerinţelor Comisiei Europene, motiv pentru care CE a trimis o scrisoare în care au arătat că actualul proiect depus în Parlament nu respectă standardele. Concret, proiectul nu prevedere tăierea suficientă a pensiilor speciale.
În momentul de faţă vedem cum răspunderea este pasată de la PSD la PNL. Miniştrii liberali nu vor să vină cu amendamente, cei care au pensii speciale în subordine, la fel cum şi social-democraţii spun că miniştrii de linie, fie că vorbim de ministrul Justiţiei sau cel de Interne, ar trebui să vină cu propuneri către Ministerul Muncii.
Comisia Europeană spune că proiectul actual de lege nu respectă principiul echităţii pentru că există o diferenţă uriaşă între pensiile primite de românii obişnuiţi şi cei cu pensii speciale.
"Am avut luni o şedinţă de Birou Politic la PSD. Acolo, am informat referitor la calendarul din Senat, în calitate de lider de grup al senatorilor PSD. Urmăresc aceste proiecte importante. Pe 31 martie va fi aprobarea tacită (n.r. a proiectului de lege în forma actuală), ceea ce înseamnă că până marţi, cel mai târziu, ar trebui să fie în comisii amendamentele şi discuţii pe aceste amendamente şi miercuri ar fi ultima zi în care ar putea fi votate aceste amendamente.
Decizia a fost ca Marius Budăi (n.r. ministrul Muncii), care este integrator în acest jalon din PNRR, să facă un apel la colegii miniştri care au în interiorul ministerlor problema pensiilor speciale şi cei care sunt în această zonă, vorbim Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, să vină cu amendamente la această lege, iar astăzi, după şedinţa de Guvern ar fi trebuit să fie această şedinţă împreună. Nu am informaţii de acolo. Ştiu doar că miniştrii PSD au pregătit amendamente, nu am informaţii despre miniştrii PNL dacă au venit sau nu cu astfel de amendamente.
Cert este că există acest calendar şi ar trebui să ne ţinem de el pentru că proiectul legislativ iniţiat de Ministerul Muncii şi înaintat de către Guvern a fost făcut în baza unui raport preliminar al Băncii Mondiale. Între timp a venit raportul final, care avea mai multe scenarii, şi au continuat discuţiile cu Comisia Europeană. Deci, în acest moment în ministere se ştie mult mai mult decât se ştia atunci când a fost depus proiectul. Ar trebui să fie amendat pentru ca apoi să meargă la Camera Deputaţilor unde, de asemenea, ar putea să mai fie discuţii şi amendamente, însă ca să fie respectat principiul bi-cameralismului ar trebui ca aceste amendamente să intervină acum", a declarat Radu Oprea, senator PSD, în direct la News Hour with CNN.
Pe acelaşi subiect: Marius Budăi, detalii din observaţiile Comisiei Europene legate de sistemul de pensii