Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN România în topul abandonului şcolar. Elevii sunt aduşi în bănci de poliţie

România în topul abandonului şcolar. Elevii sunt aduşi în bănci de poliţie

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:54 30 Noi 2022 Modificat la 19:09 30 Noi 2022
romania in topul abandonului scolar elevii sunt adusi in banci de politie
România în topul abandonului şcolar. Elevii sunt aduşi în bănci de poliţie Sursa foto: pixabay.com

La Arad, profesorii apelează la poliția locală pentru a-i aduce pe elevi înapoi la școli. Numărul absențelor ajunge uneori și la ordinul zecilor, iar avertismentele primite de părinți se pare că nu îi conving pe elevi să se întoarcă în bănci.

"Îl oblig să meargă la şcoală, dar dacă nu vrea ce să-i fac?", este răspunsul unui părinte.

Legea este obligatorie, e răspunsul pe care îl dau de cele mai multe ori polițiștii locali, trimiși să întrebe părinții de ce copiii lor absentează așa mult de la școală.

România, locul 1 în Europa când vine vorba de abandonul școlar

Județul Arad, de exemplu, se plasează pe locul 4 în România când vine vorba de abandonul școlar.

"În cazul în care notificările noastre îndreptate părinților nu au succes, se poate ajunge chiar la sancțiuni de până la 1.000 de lei", spune Ralu Cotrau purtător de cuvânt Primaria Arad.

"Sunt copiii pe care nu i-am văzut deloc la școală de când a început anul școlar. Diriginții s-au deplasat la domiciliul acestora", spune Sofia Mladin director școala generală Ilarion Felea.

Așa se face că în ciclul gimnazial există elevi care acumulează zeci de absențe. Copiii nu sunt întotdeauna de vină.

"Unii dintre ei se căsătoresc de la o vârstă destul de mică și pe ceilalți nu mai fac față. Nu se înțeleg cu ei şi îi țin acasă, pentru că îşi încep viața de familie", spune Nicoleta Gherman politia locala Arad.

"Sunt și fete care se căsătoresc, sunt fete care deja sunt gravide", mai spune Sofia Mladin director școala generală Ilarion Felea. 

Pe lângă acțiunea derulată de inspectorat și poliția locală, managerii unităților de învățământ au venit cu altă idee să îi atragă pe elevi înapoi în bănci.

"Nu este singura modalitate prin care acționăm. Există programul guvernamental masă caldă chiar la școlile la care vorbim. Acuma atragem copiii la școală și prin această masă caldă"

în 2021 peste 15 % dintre cei cu vârsta cuprins între 18-24 de ani au terminat cel mult clasa a opta și nu au continuat studiile obligatorii.

×
Parteneri
x close