Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "România educată" rămâne fără biblioteci | Avertismentul specialiştilor pentru părinţi şi elevi

"România educată" rămâne fără biblioteci | Avertismentul specialiştilor pentru părinţi şi elevi

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:48 20 Noi 2023 Modificat la 19:48 20 Noi 2023

În România educată, bibliotecile se închid una câte una. În ultimii 30 de ani, aproape 70% dintre bibliotecile publice, mai ales din mediul rural și din orașele mici, și-au pus lacătul pe ușă.

Prea puţini tineri mai sunt interesați de citit. Nici adulții nu se grăbesc să deschidă o carte. Peste jumătate dintre români nu au citit nici măcar un volum în ultimul an.

La începutul anilor 90, în România erau peste 5.000 de biblioteci unde elevii și adulții aveau abonamente. Pe rând, pe rând, 3.000 dintre ele s-au închis. În locul lor au apărut magazine, săli de jocuri de noroc sau baruri.

Deși interesul pentru citit scade pe zi ce trece, elevii de la sat sunt afectați de desființarea bibliotecilor.

România educată rămâne fără biblioteci

"Numărul bibliotecilor a scăzut la nivel național, în speță bibliotecile comunale, pentru că fondurile pentru carte nu prea sunt suficiente. Noi împrumutăm cărți chiar dacă suntem în municipiu, Drobeta Turnu Severin și elevilor din comunele județului", spune Cristina Maria Firu, manager Biblioteca "I.Bicicescu". 

80% dintre cei care mai calcă pragurile bibliotecilor sunt elevi și studenți. Bibliotecari încearcă să-i atragă pe copii să deprindă de mici arta cititului.

Citeşte şi: Viteza cu care circulă un gând în creier | Tehnica de aur care te ajută să ai succes în tot ce faci

Tocmai de aceea, Biblioteca Metropolitană București organizează frecvent expoziții, conferințe și întâlniri.

Avertismentul specialiștilor pentru părinți şi elevi

"În ultimii doi ani ne-am revenit așa cu totul și oamenii în continuare vin. Noi avem tot felul de activități și ateliere care atrag familiile cu copii mai mici și cărțile pentru ei, în principal pentru cei, să zicem, de 8-9 ani sunt romanele grafice. Sunt foarte interesați de bandă desenată", spune Cristina Dimitru Călinoiu, bibliotecară Biblioteca Mitropolitană. 

"Elevii au creat poezii inspirându-se din marii noștri poeți și au realizat o carte pe care o donează bibliotecii", spune Mihaela Blejdea, învățătoare.

Ministerul Cercetării are în plan să investească peste 30 de milioane de euro pentru digitalizarea jumătate dintre biblioteci, astfel încât cititul să fie mai accesibil.

Aproape 30% dintre elevi și studenți spun că nu citesc pentru că nu au suficient timp, iar 40% recunosc că nici măcar nu sunt interesați.

Citeşte şi: Secretul care te ajută să îţi îndeplinești orice obiectiv | Totul despre efectul Akrasia

×
x close