Guvernul a aprobat, iată 100.000 de muncitori care vin din țări non-UE, însă companiile din țară, de la noi cer o suplimentare a acestui plafon cu 40-50.000 de muncitori pe motiv că au nevoie de această forță de muncă.
Țările din care vin acești muncitori sunt India, Turcia, Bangladesh, Nepal sau Pakistan.
Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor Forțelor de Muncă, a explicat acest fenomen care se amplifică de la un an la altul.
"Muncitorii străini vin în aproape toate domeniile. Cele mai multe solicitări însă vin din domeniul construcțiilor veneau şi din domeniul Horeca, însă acest domeniu tinde să fie depășit în solicitări de către fabrici din toate industriile, toate domeniile, deci capacități de producție, lucru la linie, produse de serie.
Oamenii aceștia pleacă din țara lor în celălalt capăt de lume, în România, pentru bani, pentru că situațiile economice de acasă de la ei sunt precare, nu reușesc să-și asigure traiul zilnic și atunci pleacă în căutarea unui câștig mai bun.
Citeşte şi: Populaţia României a scăzut cu aproape 4 milioane de persoane, în ultimii 30 de ani | Ce spun datele INS
România este dependentă de forţa de muncă străină | Avertismentul specialiștilor
Prin urmare, da, ei vin hotărâți să lucreze, vin hotărâți să câștige bani. În România este un deficit foarte mare, peste un milion de muncitori ca necesar estimat și atunci este o întâlnire a cererii și ofertei.
Exodul românilor în străinătate este una dintre cauzele majore ale acestui deficit și aș vrea să subliniez că mulți angajatori români privesc aducerea muncitorilor străini ca o soluție temporară, ca un pansament.
Din păcate, numărul mare de români plecați în străinătate, lipsa școlilor profesionale, lipsa dorinței tinerilor noștri de a mai avea meserii manuale, care implică lucruri în service-uri auto, lucruri în fabrici, mecanici, nu mai vorbesc de agricultură.
Deci lipsa dorințelor de a face astfel de munci ne face dependenți de importul de forță de muncă. Aceasta nu mai este o soluție pe termen scurt, este o soluție pe termen lung și trebuie să ne obișnuim cu acest gând că într-un orizont mediu și chiar lung. Aceasta este soluția pe care un angajatorii români o vor avea la îndemână", a spus Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor Forțelor de Muncă, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN.
Citeşte şi: Recensământ, date oficiale: Tinerii pleacă, iar România îmbătrâneşte