Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Avalanșă de afecțiuni endocrine în rândul copiilor și tinerilor din România | Avertismentul specialiştilor în sănătate

Avalanșă de afecțiuni endocrine în rândul copiilor și tinerilor din România | Avertismentul specialiştilor în sănătate

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:45 03 Mar 2023 Modificat la 21:45 03 Mar 2023
romania avalansa afectiuni endocrine problema obezitatii la copii tineri si adulti
România se confruntă cu o avalanșă de afecțiuni endocrine în rândul copiilor și tinerilor | Avertismentul specialiştilor în sănătate Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN

Mai mult de jumătate din populația lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2035, arată un raport al Federației Mondiale a Obezității.

Medicii spun că în următorii 12 ani, 51% din populația lumii va ajunge obeză sau supraponderală, mai exact 4 miliarde de oameni, dacă nu se vor lua măsuri.

În 2020 2,6 miliarde de persoane erau obeze sau supraponderale, adică 38% din populația lumii.

Acum, ratele de obezitate cresc rapid, inclusiv în rândul copiilor. Raportul spune că obezitatea infantilă s-ar putea dubla față de nivelurile din 2020, ajungând la, în 2035, 208 milioane de băieți obezi sau supraponderali și 175 de milioane de fete.

Costurile pentru tratarea acestor afecțiuni de sănătate legate de excesul de greutate, spun raportul, vor ajunge la peste 4 trilioane de dolari anual, până în 2035. Vorbim aici de 3% din PIB-ul global.

Datele vor fi prezentate săptămâna viitoare statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite și se vor cere urgent măsuri.

Avalanșă de afecțiuni endocrine în rândul copiilor și tinerilor din România | Avertismentul specialiștilor în sănătate

România se confruntă avalanșă de afecțiuni endocrine în rândul copiilor și tinerilor. Cabinetele specialiștilor sunt pline, iar pentru o consultație se poate aștepta luni bune, mai ales că vorbim despre o afecțiune frecventă în rândul românilor.

În peste 80% din totalul cazurilor, bolile tiroidiene nu dau simptome. Acestea sunt depistate de regulă în urma controalelor de rutină. O altă îngrijorare a medicilor este legată și de numărul copiilor care se confruntă în ultima perioadă cu tulburări de creștere,

Perioada pubertății este una critică, ce poate determina un vârf al afecțiunilor tiroidiene. De aceea această mămică își aduce copilul la o serie de investigații.

"Venim de două ori pe an. Fetița mea are o boală genetică pe care trebuie să o monitorizăm, ea fiind acuma în perioada de pubertate.

Este necesar să o vedem dacă dezvoltarea ei este armonioasă", spune o mămică.

Medicii consultă zilnic zeci de copii cu afecțiuni endocrine

"Cei mai mulți au de regulă hipotiroidia autoimună, o reacție de apărare greșită a organismului în momentul în care încep practic celulele tiroidiene să se distrugă,ca o interpretare, să zicem, el devenind un fel de inamic. Țesutul tiroidian este distrus și treptat apare hipotiroidism", spune un medic.

Și tulburările de creștere pot fi cauzate de problemele endocrine. Listele de așteptare pentru un consult de specialitate pot fi însă uriașe.

"Trei luni, cred sau ceva mai mult, cred că în octombrie am făcut programarea. Ea ar trebui să fie în alți parametri, este foarte jos pe curbă de creștere", mai spune o mămică. 

"Experimentăm în momentul de față o avalanșă de prezentări pentru copii cu statură joasă", mai spune un medic.

Afecțiuni endocrine. Riscurile din stilul de viaţă

Genele care provin de la părinți sau de la bunici, alimentația mamei în timpul sarcinii, gradul de dezvoltare a placentei, dar și stilul de viață al celui mic sunt principalii factori care pot determina apariția bolilor endocrine în rândul copiilor.

Bolile tiroidiene sunt frecvente în rândul românilor. Pe lângă copii, și femeile se confruntă des cu astfel de afecțiuni.

"Cu micuțul n-a fost încă, dar luăm în calcul să mergem pentru că eu am probleme endocrinologice, endocrinologice și cu siguranță și ele e foarte posibil să le moștenească", mai spune o mămică.

Analizele tiroidiene sunt recomandate de medici ca teste uzuale, pe care fiecare dintre noi ar fi bine să le facem cel puțin o dată.

×
x close