Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Unul din zece români a consumat cel puțin o dată în viață droguri. Medic specialist antidrog: "Este o problemă globală"

Unul din zece români a consumat cel puțin o dată în viață droguri. Medic specialist antidrog: "Este o problemă globală"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:24 11 Sep 2023 Modificat la 18:27 11 Sep 2023

În ziua în care milioane de elevi au revenit în bănci, cea mai mare problemă identificată de autorități este cea a consumului de droguri în unitățile de învățământ.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că subiectul va fi discutat în următoarea ședință a CSAT, așadar este considerat o problemă de siguranță națională.

Am avut în ultima perioadă exemple cumplite despre efectul drogurilor asupra tinerilor.

Ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog din România, arată că în 2022, aproape 11% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani au consumat cel puțin un drog ilicit de-a lungul vieții, vorbim aici de 1 din 10 români care spune că a consumat droguri.

Citește și: Motociclist de 20 ani și prietena lui de 18 ani, au murit într-un accident infiorător în Satu Mare. Șoferul avea rucsacul plin cu droguri

În timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an iar 3,9% au consumat și în ultima lună.

În rândul populației tinere cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani, valorile înregistrate pentru cele trei tipuri de consum sunt mai mari.

16,9% dintre aceștia au consumat o dată în viață, 10% dintre ei au consumat și în ultimul an și 6.6% chiar și în ultima lună.

Cel mai consumat drog în România este canabisul

Pe locul al doilea la populația generală, după consumul substanțelor psihoactive și numărul 1 în rândul adolescenților care merg la școală.

Ce se întâmplă cu cei de 16 ani

8,7% dintre aceștia au consumat canabis cel puțin o dată în viață, 7,2% au consumat în ultimul an, iar 3,3% dintre ei au consumat și în ultima lună. Deși miniștrii guvernului Ciolacu au declarat că au început lupta cu acest fenomen, azi, 11 septembrie, când începe anul școlar, nicio măsură nu a fost implementată.

"Problematica drogurilor este o problemă globală

Faptul că acest subiect a apărut pe agenda CSAT-ului este un lucru bun pentru că ne arată că această problematică este conștientizată la nivelul cel mai înalt.

Trebuie să înțelegem că această problematică poate fi rezolvată dacă toate instituțiile cu atribuții în combaterea și prevenirea consumului de droguri acționează în comun și eficient.

Testarea în masă a elevilor, la nivel european s-a demonstrat că nu are un rezultat foarte bun, dar propunerea Ministerului de Interne de a fi realizat de anumite grupuri de acțiune în școală din care să facă parte părinți, profesori, membri ai colegiului elevilor ar fi un lucru bun.

Testările ar trebui realizate respectând drepturile copiilor astfel încât părinții să fie cei care își dau sau nu acordul.

Trebuie să fie o măsură care arată că sprijină aceste activități de prevenire, dar în același timp și de asistența persoanelor consumatoare de droguri care doresc să fie asistate", a spus Bogdan Gheorghe, medic și specialist al Agenției Naționale Antidrog, la Antena 3 CNN.

×
x close