Pentru un credit în valoare de 250.000 de lei luat pe o perioadă de 30 de ani, rata dumneavoastră de anul trecut cu un ROBOR de 1.51% era de 1.344 de lei.
În prezent, ROBOR a ajuns la 7.71%, iar rata dumneavoastră la 2.420 de lei, deci cu 1.076 de lei mai mult.
Dacă veți face trecerea către IRCC, care în prezent este 2,65 % ,rata dumneavoastră ar putea scădea cu 897 de lei ajungând la 1.523 de lei.
La Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii s-au înregistrat până în prezent peste 10.000 de cereri, cu o medie de 360 de cereri pe zi.
Astăzi s-au aprobat normele ordonanței prin care românii pot beneficia de amânarea ratelor
"Este vorba de normele de aplicare la ordonanța 90, prin care orice român care are un credit contractat până în 30 aprilie anul curent poate să îşi suspende, pe o perioadă de 9 luni achitarea ratelor", a explicat Dumitru Nancu, preşedinte FNGCIMM.
Pentru trecerea de la indicele ROBOR la indicele IRCC, se poate apela și la Centrul de Soluționare a Litigiilor în domeniul bancar. Reprezentanții CSALB spun că cei care își doresc să ia un credit acum se expun la riscuri destul de mari din cauza dobânzilor crescute, dar și că aceste creșteri, atât la utilități, cât și cu dobânzile din ultima perioadă, îi îngroapă pe români în datorii.
"Principalul risc la care se expun în această perioadă consumatorii, în cazul în care vor să acceseze un credit, este cel legat de creșterea dobânzii. Creșterile sunt destul de semnificative pentru un buget care deja este grevat de costuri legate de plata facturilor la utilități", a precizat Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.
Care este acum rata la un credit de 75.000 de euro
în 2018, Anda Crihan și-a luat un credit de 75.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani pentru a-și cumpăra un imobil.
Rata acesteia din 2018 era de 1.400 de lei iar în prezent rata i-a crescut cu 600 de lei ajungând la 2.000 de lei . Anda a încercat să treacă de la ROBOR la IRCC, însă cererea nu a fost aprobată.
"În ultimele 7 luni, rata a crescut cu 6 milioane. Din păcate, nu pot trece la IRCC din cauza venitului. Ar trebui să am venitul mai mare ca să trec la IRCC'', spune femeia.
Pentru măsura luată de Guvern privind amânarea ratelor aveți nevoie de o cerere pe proprie răspundere prin care să arătați că v-au crescut cheltuielile medii lunare cu cel puțin 25%.
Totuși, ministrul de Finanțe susține că cea mai bună variantă ar fi plata ratelor la timp și trecerea la o dobândă fixă, pentru că ratele vor continua să crească, iar dacă veți face această amânare, la final va trebui să plătiți dobânda acumulată.