Aproape un sfert din bugetul unei familii se duce pe mâncare, iar acest procent ne clasează pe locul unu în Uniunea Europeană.
Principalele categorii de alimente aruncate la gunoi sunt mâncarea gătită, legumele, pâinea sau alte produse de panificaţie şi fructele.
Motivele pentru care românii ajung să arunce sute de lei la gunoi
Din acelaşi studiu reiese că principalele motive indicate de cei chestionaţi sunt achiziţionarea excesivă de produse şi expirarea termenului de valabilitate înainte de a fi consumate , dar şi gătitul în exces.
De asemenea, potrivit datelor, tinerii sunt cei care cumpără cel mai mult în exces şi gătesc mai mult decât pot consuma.
Peste 70% dintre cei intervievaţi consideră că pierd sub 50 lei într-o săptămână obişnuită din cauza risipei alimentare, în timp ce 19% consideră că pierderea este între 51-100 lei.
La un calcul simplu, anual, românii aruncă la gunoi între 2400 de lei şi 4800 de lei. Având în vedere statisticile, 7 din 10 români vor să reducă cantitatea de mâncare risipită pentru a face economie.
Câți bani dăm pe mâncare
Coş minim de consum lunar: 2 adulţi şi 2 copii
alimente - 2.090 de lei
sursa: INS
Ce aruncăm la gunoi
- mâncarea gătită 48%
- legumele 37%
- pâinea sau alte produse de panificaţie 35%
- fructele
sursă: Reveal Marketing Research
Motivele pentru care ajungem să aruncăm alimente la gunoi
- achiziţionarea excesivă de produse 47%
- gătitul în exces 38%
sursă: Reveal Marketing Research
Câți bani aruncăm la gunoi
- 70% - sub 50 de lei/săptămână
- 19% - intre 51-100 de lei/săptămână
sursă: Reveal Marketing Research