Într-o declaraţie publică, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk atrage atenţia cu privire la riscul producerii unei explozii masive la un depozit de muniţie pe care ruşii l-au instalat chiar lângă centrala nucleară de la Cernobîl.
„Rusia trebuie să-și retragă imediat trupele din zona Cernobîl. În contextul securității nucleare, acțiunile iresponsabile și neprofesionale ale armatei ruse reprezintă o amenințare foarte serioasă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru sute de milioane de europeni.
Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl și să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a preveni riscul repetării dezastrului nuclear de la Cernobîl, în urma acțiunii de ocupație a forțelor rusești.”, a transmis Irina Vereşciuk.
Dar pericolul radioactiv nu este doar la Cernobîl. Atacul lansat de ruşi în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, dar şi ocuparea ei ulterioară pot fi factorii care să conducă la un accident nuclear.
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi a plecat de urgenţă în Ucraina pentru a indentifica soluţii care să împiedice un eventual dezastru radioactiv. Oficialul a declarat că războiul a pus într-un pericol fără precedent centralele nucleare din ţara vecină.
Ucraina a solicitat în mai multe rânduri asistenţă internaţională de specialitate cu privire la pericolul centralelor nucleare atacate de ruşi, mai ales că, spun oficialii ucraineni, au fost depistate mai multe defecţiuni produse de bombardamente la instalaţiile nucleare.