În ultimii treizeci de ani, Primăria București a reuşit să consolideze în Capitala României, doar 30 de clădiri. Oamenii care locuiesc în blocurile construite de dinainte de 1977 se tem pentru vieţile lor, iar politicienii se roagă să nu vină cutremurul în timpul mandatului lor.
Un seism puternic ar surprinde acum în clădirile cu risc seismic peste 450 de mii de oameni. Autoritățile nu sunt interesate de această situaţie. De vină nu ar fi oamenii ce s-au perindat pe la conducere, ci legea.
Nu avem prea multe exemple de bună practică în ultimii 30 de ani la nivelul Municipiului Bucureşti. Foarte puţine imobile au fost consolidate, sigur şi din cauza unui cadru legal extrem de greoi. Avem în plan să începem cel puţin şase şantiere noi. Peste 20.000 de clădiri din București sunt vulnerabile la cutremur", a declarat Răzvan Munteanu, director Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
Din ultimele analize reiese faptul că în urma unui cutremur major, din start 6.000 de persoane şi-ar pierde viaţa, iar alte 16.000 ar suferi răni grave. Deşi municipalitatea susţine că există un interes major pentru consolidare, cifrele arată exact contrariul.
În ultimii trei ani, de la un buget de 80 de milioane, s-a ajuns la unul de 10. În cazul unui cutremur de 7.5 grade, ordinul este dat deja. Aproape trei mii de pompieri şi personal SMURD ar interveni în Bucureşti în prima oră. În sprijinul lor vor veni câteva sute de voluntari şi alţi patru mii de pompieri din alte 25 de judeţe.
Chiar şi aşa, capacitatea de salvare este una infimă.