Informațiile și imaginile ajung cu greu în restul lumii, când toate căile de comunicare sunt mai mult închise. Și totuși, filmările date până acum publicității sunt înfiorătoare. Dimineața, armata a deschis focul, iar blindatele defilau pe stradă, printre cadavre.
În Kazahstan lucrează și 100 de români, cei mai mulți în domeniul energetic, potrivit MAE.
Mai multe vehicule blindate și zeci de soldați au intrat la primele ore ale diminetii în piața principală din Almatî, unde mulţimea s-a adunat să protesteze pentru a treia zi consecutiv. S-au auzit focuri de armă, iar Poliţia, susţinută de militari, a transmis că zeci de insurgenți au fost "eliminați".
La scurt timp, primele trupe ruseşti au fost mobilizate. Scopul: stabilizarea situaţiei din Kazahstan, după ce preşedintele acestei ţări a făcut apel către statele membre ale Tratatului de Securitate Colectivă.
De câteva zile este haos în Kazahstan după ce preţul GPL-ului a crescut puternic. Începute în oraşul Zhanaozen, protestele s-au tranformat în manifestaţii uriaşe. Sunt cele mai mari demonstraţii din ultimii ani din acest stat bogat în resurse naturale.
Protestele s-au transformat rapid în revoluţie. Au fost incendiate maşini, inclusiv ale poliţiei, s-au auzit explozii și focuri de armă, iar oamenii au fost împrăştiaţi de forţele de ordine cu gaze lacrimogene sau tunuri cu apă.
Protestatarii au ocupat inclusiv fosta reşedinţă a preşedintelui, dar şi aeroportul.
”Aceste grupări teroriste sunt, de fapt, internaționale. Au parcurs o pregătire extrem de bună peste hotare și atacul lor asupra Kazahstanului poate fi, și trebuie să fie, considerat drept un act de agresiune”, a spus Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului.