Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Jens Stoltenberg, primele concluzii de la ministeriala NATO de la București: "Această întâlnire este un semnal puternic de unitate și de sprijin continuu pentru Ucraina"

Jens Stoltenberg, primele concluzii de la ministeriala NATO de la București: "Această întâlnire este un semnal puternic de unitate și de sprijin continuu pentru Ucraina"

Claudia Popovici
5 minute de citit Publicat la 18:47 29 Noi 2022 Modificat la 19:18 29 Noi 2022
BeFunky-collage - 2022-11-29T184746.201
Jens Stoltenberg, primele concluzii de la ministeriala NATO de la București Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN

"Miniștrii Afacerilor Externe am încheiat o discuție substanțială cu privire la războiul brutal de agresiunea dus de Rusia, de asemenea, cu privire la sprijinul pe care îl acordăm noi Ucrainei.

Forțele armatei ucrainene au înregistrat evoluții semnificative, eliberând o bună parte din teritoriu și împingându-i înapoi pe ruși. În același timp, o bună parte a Ucrainei rămâne sub ocupație.

Armata rusă are capacități puternice și un număr mare de trupe. Rusia folosește atacuri cu rachete și drone ca  în Ucraina să fie rece și întuneric în această iarnă.

Președintele Putin încearcă să se folosească de iarnă ca de o armă și să îi forțeze pe ucraineni să înghețe sau să fugă. Vrea să le zdrobească voința, ca și pe a noastră, care îi sprijinim.

Cu toate acestea, întâlnirea de la București trimite un semnal puternic de unitate a NATO și de sprijin continuu pentru Ucraina.

"NATO nu face parte din acest război, dar va continua să sprijine Ucraina"

NATO nu face parte din acest război, dar va continua să sprijine Ucraina atâta vreme cât este necesar. Nu ne vom retrage. Aliații NATO oferă un sprijin fără precedent.

Astăzi au oferit pachete suplimentare de asistență pentru Ucraina, care vor finanța sprijin urgent neletal, inclusiv pentru combustibil și generatoare, care ajută Ucraina să răspundă consecințelor loviturilor rusești împotriva rețelei de electricitate.

M-am bucurat să asist și la întâlnirea miniștrilor de externe ai G7, care s-au angajat să contribuie cu un mecanism de coordonare pentru infrastructurile cele mai importante ale Ucrainei.

Sprijinul politic și practic al NATO continuă în perioada actuală și pe termen lung și voi discuta despre aceasta și cu domnul ministru Kuleba.

Am discutat și despre aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Miniștrii de externe au reafirmat sprijinul NATO pentru dreptul Ucrainei de a-și alege singură calea, recunoscând și respectând aspirațiile Ucrainei de a deveni membre.

Cu toate acestea, acum trebuie să ne concentrăm să oferim sprijin imediat pentru că Ucraina se apără împotriva agresiunii rusești.

De asemenea, vom lucra și mai îndeaproape cu ceilalți parteneri. Ne vom întâlni mâine cu cei din Bosnia-Herțegovina, Georgia și Moldova.

Vreau, de asemenea, să spun că mă bucur de oferta norvegiană de a găzdui o reuniune neoficială a miniștrilor de externe ai NATO anul viitor în Norvegia", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. 

Declaraţiile miniștrilor de Externe NATO

"Ne-am reunit la București, în apropierea țărmului Mării Negre, într-un moment în care invazia în derulare a Rusiei în Ucraina amenință pacea, securitatea și prosperitatea euroatlantice. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU.

Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile persistente și inadmisibile asupra civililor ucraineni și infrastructurii energetice privează milioane de cetățeni ucraineni de servicii de bază pentru populație. A afectat aprovizionarea globală cu alimente și a pus în pericol țările și popoarele cele mai vulnerabile de pe glob. Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activitățile hibride, șantajul energetic și retorica nucleară necugetată subminează ordinea internațională bazată pe reguli.

Suntem solidari cu Polonia ca urmare a incidentului din 15 noiembrie 2022, care a dus la pierderi tragice de vieți ca rezultat al atacurilor Rusiei cu rachete împotriva Ucrainei. Condamnăm acțiunile crude ale Rusiei împotriva populației civile din Ucraina, încălcările și abuzurile împotriva drepturilor omului, precum deportările forțate, tortura, tratamentul barbar aplicat femeilor, copiilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile.

Toți cei responsabili de crime de război, inclusiv de violență sexuală în cadrul conflictului, trebuie trași la răspundere. De asemenea, condamnăm pe toți aceia, inclusiv Belarusului, care facilitează în mod activ războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

"Salutăm prezența de astăzi a ministrului de externe Kuleba, suntem pe deplin solidari cu guvernul și cu poporul Ucrainean în apărarea eroică a națiunii și a țării și aducem un omagiu tuturor celor care și-au pierdut viața. Rămânem consecvenți în angajamentul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei, care constituie o încălcare flagrantă a Cartei ONU.

Vom continua și intensifica sprijinul politic și practic pentru Ucraina, care continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială, precum și valorile noastre comune împotriva agresiunii Rusiei și vom menține acest sprijin atât timp cât va fi necesar.  În acest context, NATO va continua să se coordoneze strâns cu actorii relevanți, inclusiv organizațiile internaționale, în special UE, precum și statele cu care împărtășim aceleași valori și viziune.

Pornind de la sprijinul acordat până acum, vom ajuta Ucraina să își consolideze reziliența, să își apere populația și să contracareze campaniile de dezinformare și minciunile Rusiei. Aliații vor acorda asistență Ucrainei pentru repararea infrastructurii energetice pe măsură ce își apără populația de atacurile cu rachete.

De asemenea, rămânem hotărâți în sprijinirea eforturilor pe termen lung ale Ucrainei pe calea reconstrucției post-conflict și a reformelor, astfel încât Ucraina să își poată asigura viitorul liber și democratic, să își modernizeze sectorul de apărare, să își consolideze interoperabilitatea pe termen lung și să descurajeze agresiuni viitoare. Vom continua să întărim parteneriatul nostru cu Ucraina pe măsură ce avansează în aspirațiile sale euroatlantice".

"Finlanda și Suedia participă astăzi în calitate de state invitate să adere la Alianță. Aderarea le va face mai sigure, NATO mai puternic și spațiul euroatlantic mai sigur. Securitatea lor este de importanță directă pentru Alianță, inclusiv pe perioada procesului de aderare".

"Reamintind faptul că Balcanii de Vest și regiunea Mării Negre sunt zone de importanță strategică pentru Alianță, salutăm întâlnirea noastră cu miniștrii de externe din statele partenere, Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, în condițiile în care NATO își consolidează sprijinul adaptat pentru edificarea integrității și rezilienței, dezvoltarea capacităților și susținerea independenței politice. Angajamentul nostru pentru politica ușilor deschise rămâne ferm. Reafirmăm decizia adoptată la Summitul de la București, în 2008, și toate celelalte decizii subsecvente cu privire la Georgia și Ucraina"

"NATO este o alianță defensivă. NATO va continua să protejeze populațiile noastre și să apere fiecare centimetru al teritoriului Aliat în orice moment. Vom proceda în acest mod în conformitate cu abordarea de 360 de grade și împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor.

Condamnăm terorismul în toate formele și manifestările sale și suntem solidari cu Turcia în durerea pricinuită de pierderile de vieți după recentele atacuri teroriste oribile.  Ne confruntăm cu amenințări și cu provocări din partea unor actori autoritari și competitori strategici din toate direcțiile strategice.

În fața celei mai serioase amenințări la adresa securității euroatlantice din ultimele decenii și în conformitate cu Conceptul Strategic, implementăm un nou fundament pentru postura noastră de descurajare și apărare prin consolidarea sa semnificativă și prin dezvoltarea întregii game de forțe și capabilități robuste, gata de luptă. Toate aceste demersuri vor consolida de o manieră substanțială descurajarea și apărarea înaintată a NATO.

Rămânem hotărâți să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva atacurilor ostile la adresa infrastructurii critice Aliate. Orice atac împotriva Aliaților va primi un răspuns unit și hotărât. Rămânem uniți și solidari în acțiunile noastre și reafirmăm caracterul durabil al legăturii transatlantice între națiunile noastre. Vom continua depunem eforturi pentru  pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euroatlantică", se arată în comunicatul emis de MAE. 

×
x close