Drumul, lung de aproximativ 30 de km, străbate o zonă sălbatică, cu versanţi împăduriţi şi cu multe obiective turistice de interes.
Din păcate, însă, acum locul poate fi vizitată doar de cei cu maşini de teren pentru că, mai ales atunci când plouă, este plin de noroi şi devine impracticabil.
”Este un drum foarte important, dat fiind faptul că a fost reabilitat în perioada interbelică, la inițiativa regelui Mihai. Practic, el leagă Valea Mureșului, de la Săvârșin, până în Valea Crișului Alb la Vața Băi”, spune Danil Iancu, cercetător științific Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.
Un drum istoric, extrem de important care, însă, de ani de zile a fost uitat. Dacă ar fi reabilitat, locanicii spun că ar fi extrem de important atât pentru ei, dar mai ales pentru turişti.
”Pentru zona noastră cred că este grozavă, iar îi abatem pe turiști de la traseu, de la autostradă, să meargă pe îndelete prin teritoriul nostru”, spune un localnic.
”Drumul regelui, dacă ar fi asfaltat, ar aduce multe beneficii în județ. Din păcate, momentan e așa cum e”, spune o femeie.
”Pentru noi, ca și comunitate, ar fi foarte benefic, ar aduce mai mulți turiști în zonă și eu cred că la noi la Vața turismul va fi cel care va dezvolta comuna”, spune Ioan Linta, primar comuna Vața de Jos.
Autorităţile din cele două judeţe, Arad şi Hunedoara, au decis să colaboreze pentru a moderniza drumul. E investiţie pe fonduri europene nerambursabile.
”În județul Hunedoara, am terminat tot ce aparține de zona noastră, mai așteptăm după colegii de la Arad puțin, că și ei sunt într-o fază avansată”, a spus Laurențiu Nistor, președinte CJ Hunedoara.
Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro