În timpul audierii de miercuri, la Biroul Procurorului General din statul New York, fostul președinte Donald Trump a invocat de 440 de ori cel de-al Cincilea Amendament constituțional, care-i permite să nu răspundă, pentru a nu se auto-incrimina.
După "audiere", Trump a dat publicității o declarație în care susține că este o victimă a actualei administrații democrate.
"M-am întrebat mai demult: 'Dacă ești nevinovat, de ce ai folosi Al Cincilea Amendament?' Acum știu răspunsul la această întrebare.
Când familia ta, compania ta și toți oamenii din apropierea ta au devenit ținta unei vânători de vrăjitoare motivată politic, susținută de avocați, procurori și Fake News mass-media, nu ai de ales.
Dacă aveam vreun dubiu cu privire la acest aspect, percheziția FBI de la casa mea, Mar-a-Lago, de luni, cu doar două zile înainte de această audiere, a șters orice incertitudine.
Nu am de ales, deoarece actuala administrație și mulți procurori din această țară au pierdut toate limitele morale și etice ale decenței", susține Donald Trump.
Dosarele în care este anchetat Donald Trump
Sunt două investigații ale autorităților ce îl vizează în prezent pe fostul președinte, care se folosește de problemele sale cu justiția pentru a se victimiza și a-și fideliza susținătorii, în perspectiva anunțului privind eventuala sa candidatură prezidențială în 2024.
Există un dosar civil, instrumentat de Biroul Procurorului General din New York, Letitia James.
În acest dosar, Trump Organization - structura care reunește companiile controlate de fostul lider de la Casa Albă - este suspectată de fraudă, mai exact, de faptul că a "jonglat" cu valoarea activelor pentru a-i păcăli pe creditori, pe asigurători și autoritățile fiscale.
Al doilea dosar a fost constituit sub suspiciunea de sustragere şi distrugere de documente clasificate din arhiva Casei Albe.
Este o investigație condusă de FBI, care a efectuat, luni, percheziția la Mar-a-Lago.
Republicanii amenință cu o anchetă a Departamentului american al Justiției
"Sunt sigur că vă dați seama că nu e ceva despre care pot vorbi. Drept urmare, vă rog să vă adresați Departamentului. În ceea ce privește problema amenințărilor, voi spune că sunt întotdeauna îngrijorat de violența și de amenințările cu violența împotriva forțelor de ordine.
Acesta este un subiect despre care am vorbit frecvent, inclusiv mai devreme, cu partenerii din cadrul forțelor de ordine din Nebraska și cu partenerii din Iowa și Illinois.
Orice amenințare făcută împotriva forțelor de ordine, inclusiv a bărbaților și femeilor din FBI, ca și în cazul oricărei instituții de acest fel, este deplorabilă și periculoasă", a spus Christopher Wray, directorul poliției federale americane.
Reacția șefului FBI vine în contextul în care, pe rețelele sociale utilizate de simpatizanții curentului de extremă-dreapta s-au înmulțit amenințările la adresa membrilor poliției federale americane, după percheziția efectuată la Mar-a-Lago.
De asemenea, declarația lui Christopher Wray vine după ce liderii republicani au făcut scut în jurul lui Trump și au amenințat că vor pune sub anchetă Departamentul Justiției - pe care-l acuză de a fi acționat sub influență politică - atunci când vor prelua controlul Congresului.
Fost consilier în Administrația Obama: "Niciun american nu fost ales președinte, fiind pus sub acuzare"
"Faptul că Donald Trump nu a vorbit nu înseamnă că e nevinovat. El încearcă să evite să spună orice l-ar putea pune în pericol (...)
Pe termen scurt, tot ce se întâmplă îl ajută cu baza sa din Partidul Republican. Aliații lui vorbesc mult mai agresiv. Pe termen lung însă, aceste lucruri nu arată prea bine pentru el. Niciun american nu a fost ales președinte, fiind pus sub acuzare.
(Trump) va avea foarte multe explicații de dat. Nu știm în acest moment de ce FBI a mers la proprietatea sa de la Mar-a-Lago - și acum Trump poate pretinde în fața presei că este persecutat - dar faptul că anchetatorii păstrează tăcerea înseamnă că e vorba de ceva serios.
Iar în momentul în care vor ieși cu declarații publice, nu va fi bine pentru Donald Trump.
Fost consilier în Administrația Obama: "Un anunț rapid al candidaturii lui Trump va dezavantaja Partidul Republican"
Pe termen scurt poate fi un beneficiu, pe termen lung impactul poate fi devastator", a spus Joel Rubin, expert în securitate națională şi politică externă a SUA, fost consilier al secretarului de stat pentru Afaceri Legislative din administrația Obama.
El a estimat că, dacă va Trump va face în scurt timp anunțul candidaturii sale prezidențiale, va fi bine pentru el, dar va dezavantaja Partidul Republican.
Republicanii nu vor ca Trump să fie subiect de dezbatere la alegerile de la mijloc de mandat, din luna noiembrie.
Un anunț de candidatură înainte de aceste alegeri îi va nemulțumi pe liderii republicani din Congres, a estimat Rubin la News Hour with CNN.