Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Recoltele românești de grâu din 2024 ajung hrană pentru animale, se plâng fermierii din Buzău

Recoltele românești de grâu din 2024 ajung hrană pentru animale, se plâng fermierii din Buzău

Direcția Agricolă Buzău a cerut prefectului județului declararea stării de calamitate pentru culturile agricole de toamnă. Totul pentru că în zonă nu există sisteme de irigații care să funcționeze, iar grâul nu s-a uscat. Fermierii spun că îl vor da animalelor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mai 2024   •   19:03

Fermierii din Buzău se aşteaptă la un an foarte modest din punct de vedere al recoltelor. Aceştia susţin că ultimii patru ani a fost lipsiţi de precipitaţii, iar deficitul de apă din sol s-a agravat.

Astfel că, grâul care urma să fie recoltat într-o lună se transformă în hrană pentru animale, pentru că în zonă nu există niciun sistem de irigat cu care agricultorii să îşi salveze cerealele.

"Spicul este foarte mic, a început să se usuce, paiul este gol că nu mai are sevă", a spus un agricultor.

De la an la an, speranţele fermierilor de a-şi scoate profit din recolte sunt din ce în ce mai mici. Lipsa precipitațiilor face ca solul să fie foarte uscat, iar plantele nu ajung la maturitate.

"Grâul este afectat cel puțin 80%, în condițiile în care am administrat tehnologia ca la carte. În maxim 10 zile începem treieratul. Vom recurge la soluția de tăiat. E al treilea an consecutiv când nu putem pune rapiță că nu plouă", a spus Constantin Florea, agricultor.

Singura variantă de a-şi salva cerealele sunt sistemele de irigaţie, însă de cele mai multe ori acestea fie nu există, fie nu sunt funcţionale.

Reprezentanții Direcției Agricole Buzău au cerut prefectului județului declararea stării de calamitate pentru culturile agricole de toamnă. Dacă se aprobă, fermierii pot depune cereri pentru obținerea de ajutoare financiare de la Guvern.

×
Subiecte în articol: recolta grau Buzau
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Rămâne Iordănescu selecţioner, după eliminarea de la EURO 2024?
x close