Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Războiul Rusiei se mută şi mai aproape de România. Republica Moldova, în vizorul lui Vladimir Putin

Războiul Rusiei se mută şi mai aproape de România. Republica Moldova, în vizorul lui Vladimir Putin

Rusia va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, din Moldova. Iar asta se va întâmpla cât mai curând, prin atacarea Republicii Moldova. Kremlinul ar fi luat deja decizia de a-i ataca pe vecinii noştri de peste Prut, singura necunoscută rămânând data atacului. 

Războiul Rusiei se mută şi mai aproape de România. Republica Moldova, în vizorul lui Vladimir Putin
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    02 Mai 2022   •   18:46

Suntem în ziua 68 de război, iar strategia Rusiei se schimba, după ce armata lui Vladimir Putin nu a putut trece de rezistenta Ucraineana din zona Nicolayev - Odesa.

Cucerirea sudului şi privarea Ucrainei de accesul la Marea Neagra reprezinta în acest moment principalul scop al lui Vladimir Putin, susțin experții militari.

Ca să-şi ducă planul la bun sfârșit, Putin ar fi luat deja decizia să deschidă un nou front de război împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, mai exact din regiunea separatistă Transnistria, oficial teritoriu care aparține de Republica Moldova, neoficial - un petec de Rusie, între Chișinău şi Kiev, spun surse militare ucrainene, citate de jurnaliştii de la The Times.

Jurnaliștii britanici de la The Times spun că există mai mulți factori care ar indica un atac în viitorul apropiat asupra Republicii Moldova, care are o armată mică, de aproximativ 5.000 de militari activi.

Surse militare ucrainene au spus pentru The Times ca la Kremlin s-ar fi luat deja decizia atacului, nu se știe însă când.

Ar putea urma un scenariu similar ca cel care a dus la izbucnirea războiului in urma cu doua luni. În fix o săptămâna, pe 9 mai, ziua când rusii i-au învins pe naziști in cel de-al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin ar putea recunoaște independenta Transnistriei, la fel cum a recunoscut si independenta regiunilor Donetsk şi Luhansk, începând războiul pentru eliberarea lor.

La fel, ar putea începe un război sub pretextul eliberărarii etnicilor ruşi din Transnistria, război care poate fi susținut de cei 1.500 de militari rusi prezenți deja în zonă, dar şi prin aterizarea sau parașutarea în Transnistria a sute, poate chiar mii de alți militari ruşi.

Aceștia, mai apoi, pot ataca Ucraina din vest. Scopul final al operațiunii fiind joncțiunea cu forțele militare rusești care pun presiune acum pe Nicolaiev şi Odesa.

Între timp Rusia continuă să amenințe Occidentul. Realizatorul vedetă şi principalul propagandist a prezentat un scenariu în care Marea Britanie este transformată într-un "deșert radioactiv" în urma unui nuclear lansat de Rusia.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova România
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close