"Se întărește Flancul de Est, se oficializează existența grupului de luptă al NATO pentru fiecare țară membră a Flancului de Est. În fiecare țară avem câte un grup de luptă de 1000 de militari, prezență a unor aeronave militare, a unor capacități de tehnică militară sporită pentru a da un mesaj de descurajare în fața Rusiei.
Aceste elemente pot fi suplimentate pe măsură ce amenințarea crește. În momentul de față nu avem niciun element care să ne spună că o țară membră NATO este amenințată direct de Rusia, dar dacă agresiunea Rusiei în cadrul războiului se apropie de frontiera NATO noi trebuie să fim pregătiți pe acest Flanc Estic și vestea cea mai bună este că România găzduiește un grup de luptă.
Națiunea cadru este Franța și pe lângă acest grup de luptă mai avem încă 2000 de militari americani suplimentar pentru a proteja țara noastră și bazinul Mării Negre.
A doua decizie foarte importantă este legată de ajutorul militar pentru Ucraina. Fiecare stat membru NATO va sprijini Ucraina cu tot ceea ce poate din punct de vedere militar. Concret, ca să dau un exemplu, astăzi în timpul ședinței Consiliului Nord Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern, Marea Britanie a anunțat că trimite 6000 de rachete antitanc în Ucraina și alte elemente de sprijin financiar.
Sunt 30 de state membre NATO. Dacă fiecare ar trimite câte șase mii de rachete antitanc atunci Ucraina are o șansă foarte mare grație sprijinului Occidentului să reziste în fața invaziei Rusiei.
Al treilea element foarte important este peste o lună și jumătate, două, la Summitul NATO din iunie, de la Madrid, vom avea un nou concept strategic unde Rusia va fi definită direct ca amenințare şi s-ar putea să avem menționat prezența militară permanentă a trupelor americane și a trupelor NATO pe Flancul Estic", a spus Radu Tudor la "News Hour with CNN".