Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Pumnul lovește, indiferența ucide. O româncă din trei a fost abuzată, cel puțin o dată pe parcursul vieţii

Pumnul lovește, indiferența ucide. O româncă din trei a fost abuzată, cel puțin o dată pe parcursul vieţii

Maria Coman, Carmina Pricopie
3 minute de citit Publicat la 19:19 06 Oct 2021 Modificat la 12:11 13 Oct 2021
violenta-domestica
Sursa foto: Pixabay

De cele mai multe ori femeile pleacă după ce copiii ajung ei înşişi să fie bătuţi. De prea puţine ori soluţia vine de la un om al legii. Aşa i s-a întâmplat unei femei de 30 de ani, din Bucureşti. O să îi spunem Mădălina, iar povestea ei o vedeţi în continuare într-un nou episod al campaniei "Pumnul loveşte, Indiferenţa ucide", de Carmina Pricopie, Maria Coman şi Mihai Dina.

S-a îndrăgostit pe când avea 20 de ani, de un băiat cu multă şcoală, faţă de ea, care nu apucase să termine nici clasa întâi. La început, totul a fost aşa cum trebuia şi aşa cum sperase. A rămas însărcinată repede şi a născut primul băiat. Imediat după a urmat şi prima bătaie.

"Prima bătaie a fost cruntă, m-au salvat pompierii din casă. Au fost nevoiti sa sparga geamul si sa ma scoata din casa", spune Madalina.

Nu a plecat atunci. A sperat că a fost o întâmplare şi că lucrurile se vor schimba. A mai făcut un băiat, pe urmă încă unul. Bătăile au continuat şi ele, au devenit din ce în ce mai dese şi din ce în ce mai grave.

Anul trecut, în timpul pandemiei, lucrurile au devenit şi mai grave. Şi nu doar pentru Mădălina. Un studiu al medicilor de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" și de la patru spitale din București a arătat că doar în cele 3 luni de stare de urgență din primăvară au crescut de 4 ori politraumatismele determinate de agresiuni fizice provenite în urma violențelor domestice. Comparația a fost făcută cu perioadele similare din ultimii 3 ani.

Cel mai adesea, femeile abuzate rămân în capcana casei lor, cu speranța că la un moment dat viața le va redeveni normală. Frica cea mai mare, ne spune Mădălina, e aceea că rămân fără copii. Că cineva le va lua copiii, dacă îşi părăsesc partenerul.

Totuşi, tot copiii pot să fie şi picătura care umple paharul.

"Cel mai des pleaca atunci când încep să fie agresaţi copii"

"Cel mai des pleaca atunci când încep să fie agresaţi copiii. Până atunci îndură", explică Iulia Cristea, director Direcţia de Asistenţă Socială Bucureşti.

Mădălina a avut însă noroc. A găsit un poliţist care a ştiut să o asculte şi să o înţeleagă. Care a ajutat-o, nu a trimis-o înapoi la agresor, cum se întâmplă în multe alte cazuri. Care a dus-o în centrul de primire unde se află şi acum, aproape un an mai târziu, împreună cu copiii ei. Şi unde viaţa ei s-a schimbat fundamental.

Cineva are grijă de copii şi îi duce la şcoală. Ba mai mult, Mădălina însăşi s-a reapucat de şcoală şi e acum în aceeaşi clasă cu fiul ei cel mijlociu şi îşi caută un loc de muncă. Şansa ei au reprezentat-o oamenii pe care i-a întâlnit înainte să fie prea târziu, dar şi curajul pe care l-a avut să se desprindă.

Violenţa împotriva femeii este o problemă în toată lumea, nu doar la noi. Iar cazul Mădălinei este unul care acoperă toate laturile temei. Abuzul asupra femeilor influenţează negativ forţa de muncă productivă, un studiu din Canada spre exemplu arătând că 30% dintre femeile care sunt bătute de către soţii lor au fost nevoite să renunţe la activităţile obişnuite din cauza abuzului, iar 50% dintre femei au fost nevoite să-şi ia concediu medical din cauza rănilor.

Cheltuielile sanitare sau din justiţie sunt şi ele foarte mari. În SUA, violenţele din partea partenerului intim sunt estimate la un cost de 12,6 miliarde de dolari pe an.

Ieșirea dintr-o relație violentă nu este ușoară. Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba dacă este iertat și sprijinit de familie. De cele mai multe ori, recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația în care a ajuns familia. Indiferent de ce strategie de control aplică abuzatorul, victima trebuie să știe că are dreptul la o viață demnă, că există instituții și organizații neguvernamentale care o pot ajuta să rezolve criza.

Uitaţi-vă bine! Şi luaţi atitudine. Noi, cu toţii, putem schimba ceva! Dacă sunteţi sau aţi fost într-o situaţie dificilă, dacă vreţi să împărtăşiţi experienţa personală cu alte femei captive în relaţii abuzive, dacă vreţi să semnalaţi ignoranţa autorităţilor sau dimpotrivă, va invitam să ne scrieţi pe adresa noastră de e-mail [email protected].

×
x close