Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cum putem depăşi crizele majore din viaţă. Sfaturile unui psiholog cunoscut

Cum putem depăşi crizele majore din viaţă. Sfaturile unui psiholog cunoscut

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:45 24 Dec 2022 Modificat la 19:45 24 Dec 2022
psiholog sfaturi depasire momente dificile in viata
Cum putem depăşi crizele majore din viaţă. Sfaturile unui psiholog cunoscut Sursa foto: Pexels

Întrebată cum să facem ca aceste evenimente din viața noastră de zi cu zi să nu ne copleșească, psihologul Ermina Gorjeanu a spus: 

Bună seara trebuie să ne uităm la trecut ca niște simpli spectatori, să învățăm din greșeli și din reușite, să iertăm oamenii care ne-au rănit, să ne concentrăm pe prezent și pe ceea ce putem să schimbăm. Este foarte important să acționăm.

Începutul unui An Nou după unu, care știm toți cum a fost, este, din punct de vedere psihologic, un ritual de trecere de la vechi la nou.

E ca și cum am șterge cu buretele tot ceea ce nu a fost bun și ne îndreptăm cu pași spre ceea ce urmează să se întâmple, dar într-o versiune îmbunătățită a noastră.

Este șansa pe care o avem să ne schimbăm pentru a corespunde unui nivel nou de dezvoltare. Din punct de vedere psihologic, putem oferi 2 modalități concrete prin care putem începe o transformare a noastră ca și oameni.

Este vorba despre schimbarea de atitudine și despre restructurarea de personalitate. Schimbarea de atitudine se referă la măsuri concrete pe care trebuie să le luăm imediat pentru a începe deplasarea spre noul nostru obiectiv.

Cum putem depăși crizele majore din viaţă. Sfaturile unui psiholog cunoscut

De exemplu, dacă vrem să slăbim, schimbarea de atitudine se referă concret la disciplina alimentară. Nu este comodă, dar presupune acțiuni concrete care la început nu vin natural.

Schimbarea de atitudine față de obiceiurile care ne fac plăcere. Renunțarea la acestea de dovadă de maturizare.

Dacă vrem să nu fim singuri, trebuie să socializăm mai mult. Dacă vrem să călătorim, trebuie să ne cumpărăm bilete.

Restructurarea de personalitate este o schimbare uriașă în modul de a gândi, de a acționa, de a ne raporta la lume, pe termen lung.

Aceasta presupune o disciplină și să facem ceea ce nu este mereu comod și confortabil, dar este benefic pentru noi, ca și ca și oameni.

Asta înseamnă că rațiunea începe să domine nevoile de moment", a explicat Ermina Gorjanu, psiholog, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

×
Etichete: psiholog
x close