În condițiile în care mai mult de jumătate dintre copiii născuți prematur mor în România, atât din cauza malpraxisului medical, dar și a lipsei de aparatură medicală, jurnaliștii Antena 3 CNN prezintă protocolul desfășurat în spitalele din România în ceea ce privește nașterea copiilor prematuri.
Totodată, medicul ginecolog Ciprian Pop-Began și șeful secției ATI Marie Curie, Cătălin Cârstoveanu au intrat în direct în cadrul emisiunii News Hour With CNN pentru a explica situația din România, cu privire la acest subiect.
Se pare că între 13 şi 24 de săptămâni, fătul este considerat cu şanse minime de supravieţuire şi risc ridicat a se dezvolta cu o serie întreagă de probleme de sănătate. În acest caz, medicul neonatolog nu este chemat şi nu se mai asigură niciun suport vital pentru făt.
Între 24 şi 26 de săptămâni, dacă fătul născut are semne vitale, atunci e chemat neonatologul, iar acesta decide dacă fătul are sau nu şanse de supravieţuire.
Aparatura din România nu e destul de performantă pentru a asigura îngrijirea optimă în acest interval. După 26 de săptămâni, fătul este considerat nou-născut prematur.
"Chiar la o vârstă de 24 de săptămâni, dacă există o restricție de creștere sau o problemă maternă care să influențeze dezvoltarea fetală, aceasta poate avea repercursiuni.
Prematuritatea de grad înalt, sub 28 de săptămâni, poate merge invariabil spre probleme de dezvoltare.
Atunci trebuie luat în calcul dacă problemele de dezvoltare sunt cauzate lipsei de asistență medicală în primele 12 ore sau sunt cauzate de prematuritate, deci lucrurile sunt foarte complexe", a declarat Ciprian Pop-Began.
Totodată, costurile pentru susținerea unui copil născut prematur în spital sunt foarte mari.
"Doamna profesor Stamatin a calculat că pentru un prematur care stă patru luni în maternitate internat, Casa de Asigurări ar trebui să plătească 365.000 de lei. Acestea ar fi calculele reale pentru un pacient, deci sunt foarte mulți bani", a afirmat Cătălin Cârstoveanu.
Reamintim că Medicul ginecolog Florian Robe este audiat pe 7 octombrie ca suspect, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în cazul "Abatorul de Copii", a anunțat avocatul Adrian Cuculis.
Protocolul de bune practici în obstetrică şi ginecologie în ceea ce priveşte nasterile înainte de termen.
Potrivit avocatului Cuculis, medicul este acuzat că lăsa copiii prematuri să moară sau chiar "îi omora el" pentru a "nu mai ocupa un loc în incubator".
Potrivit surselor Antena 3 CNN, există o singură plângere penală, depusă de părinți, referitoare la un copil care ar fi fost găsit încă viu de o asistentă. Încă respira, punga nu era legată. Aceasta i-ar fi zis medicului, iar el a zis 'eh lasă ca moare el'. Asistenta, însă, l-a salvat.