Chemați în stradă de sindicate, oamenii furioși din cauza creșterii costului vieții s-au îmbrâncit cu jandarmii, au spart geamurile magazinelor și au scandat mesaje anti-guvernamentale.
Forțele de ordine au făcut eforturi extreme pentru a ține piept mulțimii.
Jandarmii au tras cartușe cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.
Mișcările de stradă sunt un semn rău pentru guvernul președintelui Emmanuel Macron, dar o veste bună pentru liderul rus Vladimir Putin, spune analistul de politică externă Bogdan Chirieac.
Bogdan Chirieac: "Kremlinul mizează pe proteste pentru a slăbi sprijinul european pentru Kiev"
"S-ar putea ca aceste proteste să se extindă ca o molimă. Aceste proteste violente sunt, probabil, prima veste bună pentru Vladimir Putin, de la începutul războiului din Ucraina.
Este lucrul pe care mizează Kremlinul că se va întâmpla, pentru a se slăbi sprijinul european pentru Ucraina. Tăierea gazului rusesc a adus criza energetică, apoi criza economică.
Inflația s-a reflectat în prețuri. Apoi, crizele politice multiple: guvernele n-au ținut de fiecare dată pasul cu ceea ce se petrece.
Și, în sfârșit, criza socială pe care o vedem acum pe străzile din Paris. Este ceea ce Putin a încercat să provoace și, iată, se întâmplă în acest moment. E un moment greu pentru Uniunea Europeană, în ansamblul său: tolerezi crima, barbaria, baia de sânge din Ucraina în numele prosperității și al confortului sau mergi până la capăt", a declarat Chirieac la News Hour with CNN.
Bogdan Chirieac: "Nu nicio coeziune occidentală până la capăt"
El a subliniat că, dacă din punct de vedere militar SUA sunt cel mai mare sprijin pentru Ucraina, greul economic este suportat de Uniunea Europeană.
"Nu există o soluție simplă la această situație", a anticipat el.
"Nu nicio coeziune occidentală până la capăt. Prețul gazului lichefiat vândut în Africa se dublează în porturile germane. Banii sunt foarte importanți și uneori bat politica. Probabil şi Putin mizează pe asta. Sper să mizeze greșit", a concluzionat Chirieac.