În comuna Vorona din judeţul Botoşani se păstrează tradiții vechi de câteva secole, iar cea a folosirii vâscului este respectată cu sfințenie.
Oamenii locului spun că vâscul este cules începând cu luna octombrie și până către sfârșitul lui decembrie şi pentru proprietățile sale medicinale, nu numai magice.
Oamenii folosesc această plantă semiparazită în doctorii vindecătoare. Vâscul ajută la circulație, la digestie și la prevenirea sau tratarea afecțiunilor legate de pancreas sau ficat. Dar trebuie ştiut când se culege, cum se usucă şi ce se foloseşte de la văsc.
„Pentru daci, era un fel de plantă sfântă şi cu multiple efecte binefăcătoare. În special frunzele pot fi folosite sub formă de ceai, de tinctură, sub formă de suc.”, spune profesorul Aurel Ștefan.
Vâscul medicinal, nu orice tip de vâsc, liniștește sistemul nervos și crizele diverse generate pe fondul stresului și neliniștii, scade tensiunea arterială și îmbunătățește circulația cerebrală și cardiacă.
Vâscul este folosit la trecerea dintre ani pentru a aduce bunăstare în casă, iubire între parteneri sau fertilitate în cuplu. Planta ține la distanță spiritele rele şi este de bun augur pentru îndrăgostiți. Cine se sărută sub cununa de vâsc, proaspăt cules, va avea parte de iubire tot anul, spune una dintre tradiții.