Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Profesorul Bogdan Teodorescu, previziuni despre alegerile din 2024: "Partidul care va rupe coaliţia va pierde electoral"

Profesorul Bogdan Teodorescu, previziuni despre alegerile din 2024: "Partidul care va rupe coaliţia va pierde electoral"

Profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a comentat neînțelegerile din coaliţia de guvernare cu privire la comasarea alegerilor din acest an.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2024   •   23:36

Coaliția de guvernare a discutat despre comasarea alegerilor din acest an. Este ziua în care decizia luată poate duce chiar la dispariția alianței dintre PNL și PSD, care deja scârțâie de multă vreme.

Liberalii au primit mandat să decidă clar astăzi, împreună cu cei de la PSD, ce se va întâmpla în viitor. Marți este ultima zi în care se mai pot face modificări, legislative în privința organizării.

Întrebat ce se poate întâmpla dacă cele două partide nu ajung la un consens, profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a spus: 

"Cel mai probabil nu se va ajunge la ruperea coaliției, fiindcă sondajele de opinie ne indică faptul că partidul care va rupe coaliția, deci cel care va provoca acest fapt, va pie va pierde electoral.

Deci este foarte posibil să nu asistăm la o înțelegere în ceea ce privește alegerile, să nu se comaseze alegerile, să fim cum eram înainte, dar un pic modificați. 

În sensul în care această dezbatere sterilă pe care o urmărim de aproape trei săptămâni, sigur, dacă nici nu va duce la un rezultat, își va marca partidele de la guvernare și va duce poate la niște scăderi electorale și, nu în ultimul rând, va întări discursul partidelor de opoziție, care condamnă acest tip de acțiuni, în condițiile în care, spun ele, România se confruntă cu lucruri mult mai importante.

Deci, nu, nu cred că se va ajunge la o ruptură, dar este foarte posibil ca, de exemplu, Partidul Național Liberal, în contextul organizării alegerilor europarlamentare și fără suportul localelor, să ajungă pe locul trei. Lucrul acesta ne este indicat și în sondajele de opinie, după cum este posibil ca partidul AUR, aflat undeva între poziția doi și trei, să aibă un mic avans şi să se consolideze clar ca al doilea partid din România", a spus profesorul Bogdan Teodorescu la Antena 3 CNN.

Alegeri 2024. Partidul care are cele mai mari şanse de câștig

"PSD-ul, cel puțin la nivel alegerilor europarlamentare, nu este așa de îngrijorat este destul de puțin probabil că nu va ieși primul, deci probabil va câștiga alegerile. Contează însă diferența față de locul doi și contează de asemenea cine e locul doi.

De aceea, în momentul de față părea ca această analiză, această idee ca alegere, să organizeze împreună, să consolideze poziția atât a PSD-ului, cât și a PNL-lui, ca primele două partide din România și eventual să și scufunde un pic opoziția, atât AUR, cât și Forța Dreptei.

Dacă nu se realizează, ne întoarcem la situația de dinainte și vom vedea în ce măsură Partidul Național Liberal va reuși să se claseze pe locul al doilea.

Un numitor comun în legătură cu alegerile prezidențiale mi-e destul de greu când se va rezolva, de astăzi pe mâine. Știm cu toții de ce se, de ce toată lumea se bată pentru prezidențiale. Știm cu toții cum va arăta anul 2025 și ce sarcină grava avea guvernul. Deci am senzația că nimeni nu dorește funcția de prim-ministru.Cea de președinte este mult mai convenabilă.

Cred că se poate ajunge la o înțelegere pentru comasare alegerilor locale cu cele europarlamentare, doar dacă probabil se renunță deocamdată la discuția referitoare la președinte.

Dacă nu se renunță la discuția aceasta vom asista la alegeri, așa cum sunt ele, patru-cinci alegeri anul acesta, și cu partidele mergând unu împotriva celuilalt.

 - Există posibilitatea să avem alegeri comasate în toamnă?

Uitați-vă la declarațiile pe care le dau în primul rând liberalii, dar le-au rostit așa cum jumătate de voce și PSD-ul. Este destul de clar că dacă acum nu se bat lucrurile în cuie, discuția se va face funcție de rezultatul de la europarlamentare și probabil că PSD-ul de aceea este și un pic mai liniștit, fiindcă încă o dată, spun el, va fi destul, desigur, primul partid, numai că s-ar putea ca PNL-ul să iasă un pic șifonat din aceste alegeri si atunci puterea lor de negociere în iunie, după europarlamentare, să scadă.

Dacă ar avea primarii alături de ei, aproape cu siguranță PNL-ul are și al doilea partid și atunci probabil că puterea lor de negociere ar crește. De aceea, într-un fel, PSD-ul forțează acum toate aceste date, cât încă sondajele îi prezintă la o distanță mare şi pare că totuși PNL-ul ar avea nevoie de sprijinul primarilor proprii la alegerile europarlamentare", a mai spus profesorul Bogdan Teodorescu la Antena 3 CNN. 

×
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close