Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Produsele tradiționale "made in Romania" cele mai căutate de români: "E de datoria noastră să aducem la viață toate rețetele astea"

Produsele tradiționale "made in Romania" cele mai căutate de români: "E de datoria noastră să aducem la viață toate rețetele astea"

Produsul tradiţional este vedetă în inimile românilor în această perioadă. Reţete arhaice gastronomice sunt redescoperite în bucătariile restaurantelor din toată ţara. În magazine, multe dintre motivele tradiţionale sunt reinterpretate si le regăsim acum pe haine ori bijuterii. Iată cum arată produsele "made in Romania".

produse traditionale romanesti
Produsele tradiționale "made in Romania" cele mai căutate de români: "E de datoria noastră să aducem la viață toate rețetele astea" Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    30 Noi 2023   •   18:39

Pe Marius l-am găsit în bucătarie, preparând bucate pentru ziua de 1 Decembrie. Spune cu mândrie că România are toate şansele să ajungă un obiectiv turistic gastronomic.

"Sunt oase de vită care formează o supă spectaculoasă", arată Marius Tudosiei, patron de restaurant, în materialul exclusiv Antena 3 CNN.

"Acasă e destul de complicat să îți pui la fiert pentru o zi întreagă, să fierbi oase, burtă. Îți ia 20 de ore să faci o tuzlama cinstită. E de datoria noastră să aducem la viață toate rețetele astea.

Pentru mine e important să pun pe limba tuturor oaspeților mei gustul acesta autentic care vine de la țară. A fost rafinat și ajunge în mediul urban ușor reinterpretat", povestește Marius.

În altă bucătarie din București se găteşte un produs de peste hotare, însa total adaptat la tradiţia românească.

"Am pregătit un mac and cheese clasic: sos bechamel, cheddar și mozarella pe care îl gătim 111 minute, până se topesc toate, apoi garnisim cu jumări și ceapă verde proaspată." explică bucătarul George Borşaru.

Şi industria cosmeticelor, obiectelor artizanale ori hainelor cu motive româneşti se reinventează constant.

"Este patria în oglindă, oglindirea generației vechi în cea nouă. Iar aici, cobza, un instrument românesc vechi. Fluierul, cel mai îndrăgit instrument al românilor. Cred ca am avut cu toții un bunic, unchi, care știa să cânte la fluier.", arată Oana Ivan, antreprenor.

"Prima dată am pornit cu cosmeticele naturale, din 2014, în Harghita facute, și ne-am dat seama că, pentru producătorii români, e foarte greu sa expună, să aiba un magazin cu costuri mult mai mici.", povestește Ramona Unguraş, antreprenor

Aşa s-a născut un HUB românesc, un mall reinterpretat, cu produse diverse realizate de creatori locali.

Recent, Mircea Cantor a devenit primul artist român care creează genți inspirate de motive tradiționale din Bihor pentru brandul de lux Dior, ducând încă o dată cultura românească peste hotare.

×
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close