Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Producția de prune, compromisă anul acesta: Prețul la țuică și rachiu se va dubla, anunță producătorii

Producția de prune, compromisă anul acesta: Prețul la țuică și rachiu se va dubla, anunță producătorii

Mia Lungu, Roana Rotaru
1 minut de citit Publicat la 19:06 17 Aug 2021 Modificat la 13:43 19 Aug 2021
productia-pruna-2021-tuica-rachiu
Sursa foto: Antena 3

În Banat, producătării de prune estimează că şi rachiul îşi va dubla preţul la iarnă din cauza recoletelor slabe. Totul spre suprărea clienţilor, care spun că preţurile sunt exagerate.

Producţia de prune din Valea Almăjului, judeţul Caraş-Severin, este aproape inexistentă anul acesta. Recolta a fost afectată de temperaturile scăzute din primăvară, iar ulterior de secetă.

Din cauză producţiei slabe de anul acesta, ţuica şi pălinca se vor scumpi, spun producătorii.

Şi în celălat colţ al ţării, în Afumaţi, judeţul Ilfov, producţia de prune a fost afectată de intemperii, însă într-o proporţie mai mică.

Producţia slabă şi-a lăsat deja amprenta asupra preţurilor. În piaţa Obor din Capitală, prunele din soiul Record au ajuns la un preț de 12 lei pe kilogram. Cumpărătorii găsesc însă şi alte sortimente mai ieftine, la circa 6 lei kilogramul.

Chiar daca recoltele sunt mai slabe în acest an, România este greu de detronat din topul celor mai mari producători de prune. Între statele membre UE nu prea are adversari.

Romania este cel mai mare productor de prune din Uniunea Europeana. Cei mai muti pruni sunt în județele Vâlcea și Argeș. Pentru că românii iubesc ţuica şi rachiul, producătorii nu au niciodată emoţii că nu îşi vând marfa.

Anul trecut România a cultivat prune pe o suprafaţă de peste 66 de mii de hectare şi a obţinut o producţie totală de peste 460 de mii de tone.

 

×
TOP articole
x close