Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Procurorul General al Ucrainei: "Nu sunt doar crime de război, sunt crime împotriva umanităţii" | Lista suspecților din armata lui Vladimir Putin

Procurorul General al Ucrainei: "Nu sunt doar crime de război, sunt crime împotriva umanităţii" | Lista suspecților din armata lui Vladimir Putin

Ana-Maria Roman
5 minute de citit Publicat la 19:23 05 Apr 2022 Modificat la 19:28 05 Apr 2022
Procurorul General al Ucrainei: "Nu sunt doar crime de război, sunt crime împotriva umanităţii" | Lista suspecților din armata lui Vladimir Putin
Sursa foto: Antena 3

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a precizat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ana-Maria Roman, corespondent special Antena 3 în Ucraina, că cetățenii ţării ei au dreptul la compensații după crimele de război ale Rusiei şi după distrugerile provocate de armata lui Vladimir Putin.

Iată câte dosare de crime comise împotriva umanității investighează,  ce spune despre acuzaţiile de genocid, cine sunt cei cărora vor să le confiște averile şi dacă va plăti sau nu Vladimir Putin.

Interviul integral va putea fi urmărit integral, în această seară, începând cu ora 21.00, la Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea.

Ana-Maria Roman, corespondent special Antena 3: Doamnă Procuror General, ați spus recent că aveți 2.500 de dosare în investigare pentru crime de război acum. După Bucha şi Brovari, câte sunt?

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei: Am deschis în această perioadă mai mult de 4.000 de dosare. Cazuri referitoare la crime de război.

Nu putem spune că sunt doar după Bucha, Irpin, Vorzel. Chiar şi acum avem o situaţie foarte grea în regiunea Harkov, în regiunea Nicolaev şi lupte foarte grele în regiunile Lugansk şi Doneţk. Desigur, numărul acestor dosare a crescut zi de zi.

Chiar şi acum, când vorbim de cele mai mult de 4.000, nu e un număr care arată realitatea, pentru că un caz este despre o singură faptă, alte cazuri sunt despre sute de fapte.

De exemplu, cazul nostru principal, dosarul-ancoră despre agresiunea rusă. Iar în acest dosar avem 214 suspecți.

Asta înseamnă că avem un număr uriaș de fapte într-un singur dosar, în cel referitor la agresiunea rusă.

Desigur, când am început dosarele, a însemnat că trebuie să avem şi foarte multe resurse: resurse umane, resurse investigative, resurse de timp, pentru toate aceste cazuri.

Pe de altă parte, înţelegem că scopul nostru principal este să pedepsim oamenii vinovați de toate aceste crime.

Ana-Maria Roman, corespondent special Antena 3: Ați vorbit despre suspecți. Câţi suspecți aveți şi cine sunt ei?

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei: În dosarul principal avem aici, pe pagina de internet a Procurorului General şi avem aici aceste personaje. Acum sunt 214 şi în fiecare zi mai adăugăm. Toate sunt în dosarul principal.

Îl vedeţi aici pe domnul Shoigu, care este ministrul Apărării, domnul Kolokoltsev, care este ministrul de Interne. Şi alți politicieni de top, membri de top ai forțelor armate din Federația Rusă.

Ei au calitatea de suspecți şi am emis pe numele lor mandate de arestate ca măsură preventivă. Şi am vrut să îi vadă toată lumea.

Ana-Maria Roman, corespondent special Antena 3: Vladimir Putin? Este suspect pe listă?

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei: Vladimir Putin, din punctul meu de vedere, şi sunt sigură că putem dovedi asta, este cel mai mare criminal de război din secolul XXI.

Dar, din nefericire, nu putem începe procedurile doar împotriva lui. Pentru că el, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, au imunitate funcțională atât sub legislaţia internațională, cât şi sub legislaţia ucraineană.

Atâta timp cât îşi păstrează poziția oficială în Ucraina, este imposibil să îi investigăm concret doar pe ei. Dar o putem face pe platformele noastre.

De exemplu, prin intermediul mecanismului Tribunalului Penal Internaţional. Desigur, adunăm toate dovezile acestor crime şi ale legăturii lor cu aceste crime şi dăm toate probele TPI.

Ana-Maria Roman, corespondent special Antena 3: După ce veți reuși să pătrundeți în Mariupol, doamnă Procuror General, sau în alte orașe precum Herson sau Harkov, credeți că veți putea schimba acuzaţiile în genocid? Întreb asta pentru că am vorbit ieri cu domnul Reznikov care spunea că am putea avea un nou Proces de la Nurenberg.

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei: Am început procedurile pentru acuzația de genocid încă din prima zi de război. Este foarte important pentru noi, din cauza sentimentelor pe care oamenii din Ucraina le au.

Ceea ce simt ei este că este un genocid. Dar citind statutul Tribunalului de la Nurenberg, citind Convenția pentru Prevenirea Genocidului, înţelegem în calitate de profesioniști, de procurori, că trebuie să clarificăm toate aspectele unei astfel de acuzații. De aceea vom găsi toate dovezile şi, dacă putem începe cu acuzația de genocid, procedurile au început deja, dar dacă începem să instrumentăm genocidul, vom vorbi despre asta.

Acum putem vorbi doar despre situaţiile în care avem martori care spun despre un genocid în Ucraina. În legislaţia noastră avem o prevedere specială despre genocid şi putem instrumenta un caz, dar deocamdată putem doar vorbi despre genocid, dar vom vedea ce va fi după Mariupol.

Ceea ce vedem în Bucha şi Irpin acum, nu sunt doar crime de război, sunt crime împotriva umanităţii. Este o acuzație mai gravă în legea internațională. Iar nivelul următor va fi genocidul.

Ana-Maria Roman, corespondent special Antena 3: Care este cel mai grav caz pe care l-ați documentat de la începutul invaziei?

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei:Toate sunt îngrozitoare şi, poate ca procuror ai o oarecare imunitate la aşa ceva, dar să vezi asta zi de zi face lucrurile imposibile.

Nu pot să spun că un caz e mai groaznic decât altul. Dar ce m-a impresionat foarte mult a fost uciderea unui băiat pe 28 februarie. S-a întâmplat în regiunea Kiev, el şi familia lui au fost împuscați de un tanc.

O bucată de proiectil i s-a înfipt în piept şi a murit. Mama lui s-a întors, s-a dus în faţa tancului şi şi-a luat băiatul în braţe, încercând să îl salveze, dar nu îşi dădea seama că e mort. Se poate să vă arăt o fotografie. A fost unul dintre primele mele şocuri în acest război.

După aceea am început. A fost foarte greu să identificăm câți copii morți sunt în Ucraina pentru că de exemplu, în unele cazuri precum Bucha sau Mariupol, a fost foarte dificil să îi numărăm.

De aceea avem un număr de copii decedați, dar le explicăm oamenilor că nu este corect, pentru că încă sunt lupte din regiunile Doneţk şi Luhansk şi în fiecare zi se mai adaugă 3, 4 copii.

Acum avem Mariupol, un oraş-ostatic, unde sunt mii de oameni fără mâncare, fără apă, fără electricitate, iar copiii privesc cum familiile lor mor, este imposibil chiar să citesc.

Ana-Maria Roman, corespondent special Antena 3: Credeți că vreodată Putin va răspunde în faţa Justiției?

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei: Sper că da. Dacă noi ca procurori nu vom putea face asta, înseamnă că legea internațională nu funcționează, statul de drept este doar o vorbă şi toate mecanismele judiciare sunt defecte.

De aceea cred că este o dezamăgire mare pentru toată lumea, pentru toate autorităţile şi statele, că au creat un astfel de sistem care nu este şi preventiv. După cum vedem acum, legile internaționale şi umanitare nu au putut preveni acest război. Este un război foarte crud, teribil, foarte agresiv.

Rușii au recunoscut că au ucis 93 de persoane în haine civile în Ucraina

Pierderile teribile în rândul civililor au fost explicate în Federația Rusă prin faptul că aceștia erau „naziști deghizați”.

„În ultimele două zile, o parte din militanți, numărând de la 150 la 200 de persoane, folosind coridoarele umanitare, îmbrăcați în civil, au părăsit orașul. Și în grupuri împrăștiate de 10-15 persoane, se deplasează în direcția Zaporojie pe drumuri de țară.

Peste noapte, 93 dintre ele au fost lichidate, locația celorlalte a fost stabilită. Problema eliminării lor este o chestiune de scurtă vreme", a spus Mizintsev.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că în Borodyanka și în alte orașe eliberate , numărul victimelor ar putea fi chiar mai mare decât în ​​Bucha.

×
x close