"Kaizen în administraţia locală " ar putea deveni un model de succes în toate serviciile publice din România, pentru că îmbunătățește continuu relația dintre administrație și cetățeni.
Astăzi a avut loc și lansarea cărții ”Studiu de caz orașul Buzău”, iar primarul susține că modelul aplicat de administrația publică locală este un adevărat succes.
”Aș putea spune că această carte a salvat Buzău sau experiență a prinsă aici, pentru că este studiul de caz făcut pe municipiul Buzău, pe experiență a câștigat aplicând principiile Kaizen, respectiv de a îmbunătăți permanent calitatea, de a reduce permanent costurile, de a respecta termenele de livrare a le documentelor și totul făcut cu moralul ridicat, pentru că altfel nu se poate
Buzău a început să se schimbe în bine. Am preluat o situație aproape disparată și din punct de vedere financiar și din punct de vedere al oamenilor. Lucrăm cu cea mai mică echipă din România pentru că avem organigramă suspendată de 8 ani. Le avem și pe astea care le-am propus pe legea austerității, tot suspendate. Dar această suferință, ca să-i spun așa, a dat naștere la acest Kizen, care salvat Buzău”, a declarat primarul Constantin Toma.
Potrivit autorităților locale, această măsură ar avea numeroase beneficii dacă ar fi implementată și la nivel național.
”Am mărit gradul de colectare la Buzău cu vreo 74% și trebuie spus că această experiență Kaizen poate fi aplicată oriunde, pentru că te crucești: 9 miliarde de euro de recuperat numai din TVA anual în România.
Beneficii la nivel național ar fi imense, pentru că chiar dacă avem cel mai mare produs intern brut pe care l-a avut România vreodată, anul trecut am încheiat cu vreo 320 de miliarde de euro față de vreo 30 de miliarde de dolari în 1989, totuși, statul se împrumută din ce în ce mai mult, este din ce în ce mai greu, trebuie să reducem cheltuielile de funcționare a statului român. Și aici, în această carte, este și o astfel de experiență”, a mai declarat primarul Constantin Toma.