Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Primarii s-au dus la premierul Ciucă să ceară bani de facturi. Ce au obţinut după o zi întreagă de discuţii

Primarii s-au dus la premierul Ciucă să ceară bani de facturi. Ce au obţinut după o zi întreagă de discuţii

Reprezentanții primarilor din toată țara au venit astăzi cu mâna întinsă la Guvern, de la cea mai mică comună până la cel mai mare oraș. I-au cerut premierului Nicolae Ciucă să le dea bani, pentru că altfel le rămân școlile în frig și în întuneric.

nicolae ciuca
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Vasile Marcu    |    29 Aug 2022   •   19:00

Premierul Nicolae Ciucă a continuat, luni, seria consultărilor cu autorităţile locale printr-o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi ai Asociaţiei Municipiilor din România. Potrivit Executivului, discuţiile s-au concentrat asupra temelor legate de implementarea proiectelor guvernamentale de investiţii, descentralizare, finanţarea măsurilor de asistenţă socială, asigurarea continuităţii furnizării de energie în sistem centralizat şi pregătirea pentru iarnă. Premierul Ciucă a afirmat în întâlnire că este nevoie de o procedură unitară de decontare pentru transportul elevilor, pentru că ”România educată înseamnă şanse egale la educaţie tuturor copiilor”.

„Continuăm să oferim susţinere autorităţilor locale pentru a pune în aplicare politicile guvernamentale de asistenţă socială şi pregătim împreună începerea anului şcolar şi asigurarea energiei pentru iarna 2022-2023 în condiţiile aplicării măsurilor de protecţie stabilite de Guvern. În paralel însă, continuăm să acordăm importanţa cuvenită investiţiilor locale – extinderea reţelelor de apă şi gaze naturale, renovarea şi modernizarea unităţilor şcolare, spitalelor şi centrelor medicale, reabilitarea şi extinderea infrastructurii locale de transport. Fondurile naţionale şi europene alocate investiţiilor aduc rezultate concrete şi aşteptate de mulţi ani de români”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Prim-ministrul a menţionat fondurile alocate suplimentar autorităţilor locale la rectificarea bugetară şi oportunităţile oferite de finanţările europene pentru continuarea proiectelor în derulare şi pentru începerea unor noi investiţii, se precizează în comunicatul oficial.

Edilii din toată ţara au obținut astăzi promisiunea că la următoarea rectificare, cea de toamnă, vor primi mai mulți bani, atât pentru bursele școlare - sociale sau de merit -, cât şi bani pentru facturile la încălzire, la școli și facturile la curent electric.

Premierul, de această dată, spuneau primarii, a înțeles problemele pe care le au atât localitățile mici, cât și cele mai mari, așa că vor primi bani, eventual, la următoarea rectificare bugetară, dacă vor fi suficienți acești bani.

Primarii nu au mai primit asigurări din partea premierului, ci doar că vor primi bani pentru aceste facturi.

Rămâne de văzut în luna octombrie dacă vor fi suficiente fondurile date de guvern, atât pentru acoperire a facturilor la încălzire în școli, facturilor de curent electric, dar și pentru burse.

Însă primarii spuneau că fără acești bani vor fi nevoiți să își țină elevii în frig, pe întuneric și eventual să nu își plătească nici măcar facturile la încălzire pentru întreaga localitate, adică pentru termoficare.

Deci, deocamdată, după o zi întreagă de discuții de dimineață și până seara - pentru că dimineață s-au văzut cu primarii de comune și de orașe, iar după-amiază cu cei de municipii și cu șefii de consilii județeane, premierul le-a oferit doar promisiuni că în toamnă, peste o lună, poate două vor primi mai mulți bani care să le acopere facturile la energie electrică și gaze.

×
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close