Potrivit calculelor, asigurătorii au un profit şi de peste 50 la sută raportat la încasări, despăgubiri. O echipă News Hour with CNN a făcut toate calculele şi vă arată cât din creşterea preţurilor este şi justificată şi cât este profitul care merge în buzunarele firmelor.
Telespectatorii Antena 3 ne trimit ofertele de RCA pe care le primesc în ultimul timp.
De exemplu, un șofer de 35 de ani, cu mașină standard, motor de 2000. În urmă cu 6 luni, a plătit pentru o poliță auto 370 de lei, acum aceași poliță la același asigurător RCA-ul costă 1.100 de lei.
Explozia prețurilor nu are cauze reale în acest moment. Mai mult, potrivit calculelor făcute de specialiști, profitul asigurătorilor în prezent este de peste 50%.
„În primul semestrul al anului 2021 comunicare pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Avand in vedere 5 din 100 de soferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurator ar ramane 70.000 de mii de lei.”, spune Dan Scărlătescu, conciliator în asigurări.
Adică, la o sută de poliţe RCA vândute, firma de asigurări rămâne cu un profit de 70.000 de lei, conform calculelor, adică asigurătorul câştigă 50%.
Pentru a nu plăti astfel de RCA-uri triple, există o soluţie. Şoferii se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Acolo, indicele de profit este de 1,36% pentru fiecare asigurare.
„Potrivit ASF, pentru un tir de peste 16 tone, prețul de referință este de 7.100 de lei, plus indicele de profit 36%, ar veni aprox. 9700 de lei, deci nicidecum peste 14.000- 18.000 de lei.”, mai spune Dan Scărlătescu.
Autoritățile recunosc că după falimentul City Insurance, pe piaţa RCA au apărut dezechilibre majore de preţuri.
„Trebuie să existe un echilibru, nu trebuie să ne trezim cu tarife mari calculate de companiile de asigurări. Ne folosim de toate mecanismele ca instrument pentru ca unele practici, dacă există și nu sunt conform legii, să le blocăm și acele companii să revină în legalitate.”, declară Valentin Ionescu, de la direcția de asigurări ASF.
Transportatorii cer o anchetă a preţurilor după ce tarifele RCA au explodat în ultima lună, precum şi implicarea urgentă a Autorităţii de Supraveghere Financiară şi a Consiliul Concurenţei pentru oprirea creşterii preţurilor RCA, care afectează în mod direct peste 8 milioane de şoferi români.