Potrivit Institutului Național de Statistică, în prezent plătim şi cu 10% mai mult pentru produse de bază precum carnea, brânzeturile, pâinea şi peştele.
Românii se plâng că nu pot face faţă încă unui val de majorări de preţuri, pentru că, spun ei, salariile şi pensiile sunt prea mici şi nu cresc odată cu scumpirile.
Citește și: Produsele care se scumpesc în România, din 2024. Pentru ce vor plăti românii mai mult
Mai exact, vorbim despre carne pentru care, conform datelor de la INS, o sa plătim cu 8% mai mult sau despre peşte care o să coste cu 13% mai mult. Preţurile au fost majorate şi pentru brânzeturi cu 7%, iar pâinea va fi cu 3% mai scumpă. Vestea proastă este că aceste preţuri vor putea înregistra o nouă creştere în curând.
Plătim cu 23% mai mult pentru detergenţi şi cu 16% mai mult pentru articole chimice. Preţul produselor de igienă personală şi cosmeticele a crescut şi el cu 15%.
Datele oficiale arată că şi pentru servicii scoatem mai mulţi bani din buzunar. Activitatea de salubrizare este cu 20% mai scumpă, serviciile poştale cu 16%, iar serviciile de îngrijire medicală cu 15%.
"Viața noastră va din ce în ce mai scumpă în acest an, pentru că scumpirile vor continua. Da, nu vom mai vedea creșteri de prețuri de două cifre, dar chiar și la o inflație de 6%, asta înseamnă că de la o lună la alta, prețurile vor crește iar banii pe care îi câștigăm vor valora mai puțin", a declarat analistul economic Adrian Negrescu.